Minister Wiebes legt bal neer bij de grote bedrijven; NAM onder druk gezet
• 23-01-2018
• leestijd 2 minuten
De zware aardbeving van dinsdag 9 januari lijkt de druppel te zijn geweest die de emmer doet overlopen. Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken legt de bal neer bij grote bedrijven. Het hof in Leeuwarden heeft de druk bij de NAM opgevoerd. Brief van minister Wiebes
Net als in het regeerakkoord van Rutte-II wil de nieuwe regering ook de gaswinning terugdraaien. Aanvankelijk zou dit een afname van 1,4 miljard kubieke meter over vier jaar zijn. Na de zware aardbeving van begin januari (3,4 op de schaal van Richter) zei minister Wiebes dat hij de gaswinning op korte termijn maximaal wil verminderen.
Vrijdag stuurde hij
een brief
naar de bedrijven die op grote schaal Gronings gas gebruiken. In deze brief legt hij de bedrijven op om gefaseerd het gebruik van Gronings gas af te bouwen. Het doel is dat over vier jaar de bedrijven geen gebruik meer maken van gas uit Groningen. Het aardgas kan volgens Wiebes op twee manieren worden vervangen: of met gas uit het buitenland of door duurzame energie.
De directeur van de branchevereniging VEMW, Hans Grünfeld,
is geschrokken
van de brief. Hij noemt de toon van Wiebes intimiderend. Hij vindt dat de minister te veel verantwoordelijkheid bij de bedrijven neerlegt. Volgens Grünfeld is meer winst te behalen door de export te verminderen. De bedrijven die worden aangeschreven zijn samen verantwoordelijk voor 15 procent van de gasconsumptie in Nederland en gebruiken evenveel als ruim 3 miljoen huishoudens.
NAM moet schade compenseren
Een andere opsteker voor Groningen is de uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden. Dinsdag
besloot het hof
in hoger beroep dat de NAM per direct de schade moet compenseren ten gevolge van de gaswinning. Opvallend is dat het niet alleen om de fysieke schade aan huizen en andere gebouwen gaat. Ook moet de NAM immateriële schade, zoals waardevermindering van woningen, compenseren.
Gemiddeld zijn de huizen in Groningen
ruim 2 procent
in waarde gedaald. In het meermaals getroffen Loppersum kan de waardevermindering oplopen tot 8 procent. Het hof heeft ook aangegeven dat de waardevermindering moet worden gecompenseerd ook als het huis niet verkocht is.
De stichting WAG, die 4000 huiseigenaren vertegenwoordigt, is blij met de uitspraak. Nu moet er snel gehandeld worden en moeten de onderhandelingen met de NAM snel worden opgezet, aldus woordvoerder Lolke Weegenaar.
De koning
Ook het koningshuis heeft kennis genomen van de ernst van de problemen in Groningen. De koning en koningin zullen dit jaar Koningsdag vieren met een bezoek aan Groningen. De problemen rondom de gaswinning zijn daar mede aanleiding voor geweest. De gemeente Groningen wil nog geen details prijsgeven, wel is duidelijk dat de aardbevingen
een centrale rol
zullen spelen tijdens het Koningsdagbezoek.