PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Kunstmatige intelligentie raadt seksuele geaardheid op basis van profielfoto’s
Opmerkelijk wetenschapsnieuws uit Amerika. Twee onderzoekers van Stanford University voedden een gezichtsherkenningssysteem met een dataset van een openbare datingwebsite. Op basis van slechts één foto wist deze robot van vier op de vijf mannen de seksuele geaardheid juist te raden.
Het onderzoek, dat binnenkort in
Journal of Personality and Social Psychology
verschijnt, werd uitgevoerd aan de hand van een dataset van ruim 35.000 foto’s van zo’n 15.000 mensen – homoseksueel, heteroseksueel, mannelijk en vrouwelijk. De dataset downloadden zij van een openbare datingwebsite,
schrijft
tijdschrift
The Economist
.
Faceprint
Onderzoekers Michal Kosinski en Yilun Wang lieten eenvoudige gezichtsherkenningssoftware een ‘faceprint’ maken. Dit programma lette op neus, ogen, wenkbrauwen, kaaklijnen, haargrens en kind bij de constatering van de mannelijke seksuele voorkeur. Voor de constatering van de vrouwelijke seksualiteit waren neus, mondhoeken, haargrens en de nek belangrijk.
Met name mannen werden juist geraden door de software. Op basis van één foto, van zowel een hetero- als homoman, raadde de robot in 81 procent van de gevallen juist. Op basis van vijf foto’s van een hetero- en homoman, was het slagingspercentage 91.
De vrouwelijke seksualiteit werd minder vaak herkend. 71 procent juistheid op basis van één foto, 83 procent juistheid op basis van vijf foto’s.
IQ en politieke voorkeur
De onderzoekers gissen dat de kiem voor herkenning wordt gelegd in de baarmoeder, waar hormonen – testosteron in het bijzonder – de basis leggen van de gelaatstrekken. Mogelijk hebben die hormonen invloed op de bepaling van de seksualiteit.
Met de juiste datasets, stelt Dr Kosinski, kan in de toekomst mogelijk ook het menselijk IQ of een politieke overtuigingen worden geraden. Waar het menselijk vermogen tekortschiet, is daar de kunstmatige intelligentie.