PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Koning Bhumibol is na een jaar van rouw gecremeerd
Donderdag werd de vorige koning van Thailand gecremeerd. Koning Bhumibol - Rama IX - was vorig jaar 13 oktober al overleden. Zijn opvolger, koning Vajiralongkorn, zit aankomende december een jaar op de troon.
Halfgod
Op 13 oktober 2016 overleed de langst regerende koning van de wereld, koning Bhumibol van Thailand. Hij was onder de bevolking van het land zeer geliefd en werd vereerd als
een halfgod
. Als reactie op zijn dood besloot de bevolking de eerste maand na zijn dood geheel in het zwart gekleed te gaan, als teken van nationale rouw.
Troonopvolger
De zoon van de overleden vorst was van plan om als eerbetoon aan zijn vader een jaar te wachten met de troonopvolging. Vanaf 2 december nam de kroonprins de taken van de koning al over. De kroning van het nieuwe staatshoofd zal daarentegen eind dit jaar plaatsvinden, ruim een jaar na het overlijden en na de crematie van donderdag dus.
Brandstapel
Volgens Boeddhistisch gebruik wordt een overledene gecremeerd op een brandstapel. In tegenstelling tot de meeste brandstapels, heeft de bouw van de brandstapel van koning Bhumibol wel bijna een jaar geduurd. Het vergulde bouwwerk is 50 meter hoog en versierd door de meest vooraanstaande kunstenaars uit Thailand. De decoraties verwijzen terug naar de Boeddhistische en Hindoeïstische mythologie en het leven van de koning, waaronder twee beelden van zijn favoriete honden.
Vanuit heel Thailand zijn er mensen afgereisd naar de hoofdstad Bangkok om hun laatste eer te bewijzen aan de geliefde vorst. Hotels waren al weken van tevoren volgeboekt en ondanks het regenseizoen zijn er naar schatting 250.000 mensen naar de hoofdstad afgereisd. In het zwart gekleed stonden de bezoekers, vaak geëmotioneerd, langs de route van de processie waar het lichaam van de koning langskwam. De hele stad stond in het teken van de crematie.
Niet alleen het volk bewees de laatste eer aan hun overleden vorst. Uit de hele wereld kwamen leden van koninklijke families over naar het Aziatische land om de crematie bij te wonen. Koningin Maxima vertegenwoordigde Nederland, onze koning was op dat moment bezig met de beëdiging van het nieuwe kabinet.
De daadwerkelijke crematie was slechts een klein deel van de
gehele ceremonie
, die in totaal vijf dagen in beslag zal nemen. Woensdag begon het ritueel met een dienst waar de crematie werd voorbereid. Donderdag werd eerst de urn naar het crematorium gebracht, waarna de crematie twee keer plaatsvond, een keer symbolisch en een keer daadwerkelijk. Vrijdag werd de as opgehaald en wederom met een plechtige processie naar het koninklijk paleis gebracht. Zaterdag zal er een herdenkingsdienst zijn. Zondag worden er offers gebracht aan de monniken als dankbetuiging en zullen de urn en de koninklijke relieken verplaatst worden naar hun uiteindelijke verblijfplaats; twee tempels die geheel zijn gewijd aan koning Bhumibol.
De kosten
voor de hele ceremonie bedragen rond de 80 miljoen euro.