Klimaatverandering is hot: Thierry Baudet, Gerrit Hiemstra en New York spreken zich uit
• 11-01-2018
• leestijd 3 minuten
Klimaatverandering beheerst het nieuws: donderdag klaagde de stad New York vijf grote oliemaatschappijen aan voor hun aandeel aan het broeikaseffect en vrijdag kreeg de twitter-discussie tussen Thierry Baudet en NOS-weerman Gerrit Hiemstra een nieuw hoofdstuk na een opiniestuk van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal in de Volkskrant. Op 3 januari heeft de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD) getwitterd dat de klimaatfilm van Al Gore 'helemaal nergens op slaat' en daarbij deed hij vier beweringen over klimaatverandering die weerman Gerrit Hiemstra vervolgens in een reactie weer onderuit haalde.
Welnee, die film van Gore slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken. Etc.
https://t.co/CFwIfYCAAnZij standpunt stuitte op een hoop weerstand. Weerman Gerrit Hiemstra noemde zijn bericht ‘vier keer onzin’. Hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans meldde op Twitter dat alles aan het bericht van Baudet onjuist is.
Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen?
Toch werden de beweringen van Baudet in
de Volkskrant
verdedigd door wetenschapsjournalist
Simon Rozendaal
. Met onderbouwing van een rapport
van de VN kloppen de beweringen van Baudet grotendeels, aldus Rozendaal. Ook deze opinie kon op kritiek van
Hiemstra
en
Rotmans
rekenen.
De bedoeling achter de tweet van Baudet laat zich raden en wordt alleen maar duidelijker als je naar de sprekers van het partijcongres van Forum voor Democratie kijkt. In november sprak
Marcel Crok
de leden van de jonge partij toe. Hij is ‘klimaatontkenner’ en noemde klimaatverandering
een mythe van het partijkartel
. In tegenstelling tot enkele aanwezigen was
Baudet erg enthousiast
over de uitspraken van Crok en deelt deze mening nog steeds, blijkt uit zijn tweet.
Crok is ook de deskundige naar keuze voor Baudet. Donderdag nodigde hij Hiemstra uit om de twitterdiscussie te beslechten in een debat. Aangezien Crok Baudet bijstaat mag Hiemstra ook een medestander meenemen. De uitnodiging ging overigens ook via twitter.
Samen met klimaatexpert
@marcelcrok
nodig ik
@GerritHiemstra
uit voor een debat over CO2 en het Parijs-akkoord. Twee-tegen-twee, dus hij mag ook een deskundige naar keuze meenemen.
#FVD
huurt de zaal. Debatvoorzitter in overleg. Gelijke spreektijd voor alle vier de deelnemers.
New York klaagt Shell aan
Aan de andere kant van de oceaan zijn politici die klimaatverandering een stuk serieuzer nemen, zoals de burgemeester van New York City, Bill de Blasio. Donderdag
kondigde hij aan
dat de stad vijf grote oliemaatschappijen, waaronder ExxoMobil en Shell, gaat aanklagen, omdat zij bewust hebben bijgedragen aan de klimaatverandering door te handelen in fossiele brandstoffen. Hun handelen strookt niet met de visie van New York op de maatschappij. Zo is de stad gericht op een duurzame wereld voor toekomstige generaties. Ook is het pensioenstelsel van de stad niet meer afhankelijk van bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen.
Hoe vooruitstrevend New York ook lijkt, ze zijn niet de eerste die de oliemaatschappijen hebben aangeklaagd.
Vorig jaar
deden San Francisco en Oakland in Californië namelijk hetzelfde.