Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Kans dat oudere werkloze weer aan het werk komt is 3 procent'

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Antoinette Hersenberg
Met deze petitie wil Antoinette Hertsenberg een basisinkomen voor oudere werklozen bewerkstelligen. Ondernemer Annemarie van Gaal staat achter dit idee. Samen vertellen ze waarom een basisinkomen zo hard nodig is.
'Dit is de eerste petitie die Radar (AVROTROS) zelf is gestart', vertelt presentatrice Antoinette Hersenberg . 'Ik maakte een reportage onder de noemer Radar Extra over oudere werklozen. Het raakte me heel erg hoe uitzichtloos de situatie is voor oudere werklozen. Ik had me niet gerealiseerd, als je kijkt naar de vervulling van nieuwe vacatures, dat de kans dat een oudere werkloze van 55 jaar en ouder weer aan het werk komt, maar 3 procent is. Evengoed dwingen we deze mensen elke maand tientallen sollicitatiebrieven te schrijven, we verbieden ze vrijwilligerswerk te doen, waardoor ze zich nuttig zouden kunnen voelen, want ze moeten beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, maar 97 procent komt dus niet aan het werk.'
Vandaar dat Hersenberg met Radar een signaal wil afgeven aan de politiek en deze petitie is gestart: 'Het is misschien het ophemelen van de jeugd, maar we vergeten echt een groep mensen die zeer belangrijk is, maar er gewoon niet meer tussenkomt.'
Een belangrijk argument om geen oudere werknemers aan te nemen zijn de kosten. 'Het is te duur, want je blijft aan de regels van een CAO vastzitten in de meeste gevallen, die zouden eigenlijk ook losgewrikt moeten worden en daarom moeten we naar andere afspraken toe, maar dan hebben we een soort basis nodig en dat zou in de vorm van een basisinkomen kunnen', aldus Annemarie van Gaal , die de petitie van Radar steunt.

De casus Gerard Sangers

In Radar Extra wordt de situatie van Gerard Sangers onder de loep genomen, die vanwege het ingewikkelde sociale systeem in Nederland er 180 euro per maand op achteruitgaat wanneer hij werkt. Als klap op de vuurpijl heeft hij een koopsompolis afgesloten om er beter van te worden, want hij zou in 2022 gegarandeerd 65.000 euro uitbetaald krijgen. Maar hij komt in de bijstand terecht en moet van de Belastingdienst al zijn huurtoeslag terugbetalen, omdat hij op papier een gigantisch inkomen heeft. Hij heeft daardoor een schuld van 4000 euro, die hij de rest van zijn leven als een molensteen om zijn nek moet meedragen. 'Dus je sluit iets af om er beter van te worden en je eindigt met een schuld. Ik vind dat niet uit te leggen', aldus Hertsenberg.
Een koopsompolis  is een zogenaamde kapitaalverzekering, waarbij je eenmalig geld inlegt voor de toekomst. Het lijkt op een spaarrekening of deposito, waarbij het geld langere tijd vastzit, maar is eigenlijk een verzekering.  (financieel.info.nu)
Antoinette Hertsenberg vertelt het verhaal van Gerard Sangers bij #Pauw pic.twitter.com/pKRbY1KjUM

Niet meer terugbetalen achteraf

Het basisinkomen gaat mensen vrijmaken van al die regels, want je bent van die toeslagen af. Dus van dit soort rare dingen, dat je achteraf met terugwerkende kracht toeslagen moet terugbetalen, ben je af. Daarbij wordt je niet gekort als je een partner hebt met een eigen inkomen of als je gaat werken en extra inkomen krijgt. Andersom krijg je ook geen toeslagen meer. De overheid moet dit betalen. Met andere woorden: wij allemaal. 'Dat zullen we met elkaar moeten opbrengen'.

De volgende regering moet stappen maken

Dinsdag bieden Hertsenberg en Van Gaal de petitie, namens meer dan honderdduizend ondertekenaars, aan in de Tweede Kamer. Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp komt het plan wel een beetje laat. 'Een drastische stelselwijziging met een basisinkomen komt er de komende tijd niet.' Hertsenberg denkt ook niet dat het met zo'n soort plan zo snel zal gaan. 'Ik denk dat nu het voorwerk gedaan moet worden, zodat er bij een volgende regering stappen gemaakt kunnen worden'.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor