Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kabinet gaat in hoger beroep tegen vonnis rechter om IS-kinderen terug te halen

  •  
12-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Blok-Grapperhaus
Het kabinet gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank over het terughalen van IS-kinderen. Maandag bepaalde de rechter in een kort geding dat de Nederlandse overheid een inspanningsverplichting heeft om de 56 kinderen van Nederlandse IS’ers, die vastzitten in Koerdische detentiekampen in Syrië, zo snel mogelijk terug te halen naar Nederland.
In onze uitzending vertelde onderzoeker Marion van San, schrijver van het boek 'Kalifaat ontvluchters', dat het zaak is om de kinderen zo vlug mogelijk uit de kampen te halen. "Nu heb je kinderen van onder de tien jaar waar je nog heel veel mee kan. Over tien jaar zijn die kansen helemaal verkeken, daarom moet je zorgen dat die kinderen zo snel mogelijk uit die situatie weggehaald worden", aldus Van San.

Volgens advocaat André Seebregts betekent het terughalen van de kinderen dat de moeders hoogstwaarschijnlijk ook mee terug naar Nederland zullen komen. "Als de Koerden zeggen: we geven de kinderen alleen maar samen met de moeders af, dan moeten de moeders ook terugkomen." Er is een goede kans dat de Koerden dat gaan zeggen, omdat ze dat tot nu toe steeds hebben gedaan, volgens de advocaat.

'Vonnis roept vragen op'

Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Blok (Buitenlandse Zaken)  schrijven dat de uitspraak vragen oproept "over een aantal aspecten, dat mogelijk onvoldoende is meegewogen, waaronder de internationale betrekkingen". Door in beroep te gaan wil het kabinet hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over.

Omdat de rechter bepaalde dat het vonnis direct moet worden nageleefd, begint het kabinet overigens wel gewoon met de naleving van de inspanningsverplichting, lieten de ministers weten. 

Verdeeldheid

Het kabinet heeft zich tot nu toe steeds op het standpunt gesteld dat uitreizigers in principe geen hulp krijgen bij hun terugkeer, als ze niet zelf een ambassade in Turkije of Irak weten te bereiken. De regeringspartijen zijn verdeeld over de kwestie. VVD en CDA benadrukken vooral dat door de rechterlijke uitspraak mogelijk IS'ers naar Nederland komen, met alle risico's van dien. D66 en ChristenUnie vinden het juist een risico om kinderen van IS'ers in Syrië te laten radicaliseren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.