Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

In Japan lossen ze het personeelstekort in de ouderenzorg op met robots

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1160 keer bekeken
  •  
Robots helpen ouderen Japan
Ouderen in Japan krijgen te horen dat ze maar beter gewend kunnen raken aan het idee dat ze verzorgd gaan worden door robots, want dat is de nabije toekomst als het aan de regering van het Aziatische land ligt.
In het jaar 2025, dus binnen zeven jaar, wordt in Japan een personeelstekort van 37.000 mensen in de ouderenzorg verwacht. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de arbeidsvoorwaarden in de sector, die niet florisant zijn. De Japanse regering wil dat ouderen technologie gaan omarmen, die kan helpen het personeelstekort in de zorg op te lossen.
Technologie-ontwikkelaars hebben zich gericht op het fabriceren van eenvoudige robots, die ouderen uit bed en in een rolstoel kunnen helpen, of ze langzaam in bad kunnen laten zakken. Maar de Japanse overheid ziet een breder scala aan toepassingen voor robots. Recent heeft de regering robots aan de prioriteitenlijst toegevoegd die kunnen voorspellen wanneer iemand naar de wc moet.
De directeur en hoofd robot-innovatie en onderzoek van Japan’s National Institute of Advance Industrial Science and Technology, dr. Hirohisa Hirukawa, zei dat het doel van het onderzoek naar robottoepassingen is om de last en werkdruk op de verzorgers te verlichten en de autonomie van ouderen die nog thuis wonen te verhogen. National Institute of Advance Industrial Science and Technology
Tegenover de Britse krant The Guardian zegt Hirukawa: ‘Robotica kan niet al deze problemen oplossen, maar robots kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen van sommige van deze problemen.’ Volgens de directeur is pas in zo’n 8 procent van alle verzorgingshuizen in Japan robottechnologie geïmplementeerd, gedeeltelijk, zegt hij, vanwege de hoge kosten en gedeeltelijk vanwege de ‘mindset van de mensen aan de top van de zorgsector, die vinden dat dit type zorg door mensen moet worden geleverd.’ En daar voegt hij aan toe: 'bij de ouderen, die de zorg ontvangen, is er natuurlijk aanvankelijk psychologische weerstand tegen deze ontwikkeling.
Vanwege de kosten en de complexibiliteit lijken de zorgrobots nog niet op mensen en kunnen ze ook nog niet met mensen praten, maar ze zetten slimme technologie in om ouderen in specifieke situaties te helpen. Een goed voorbeeld hiervan is een ondersteunende robot die een persoon kan vasthouden tijdens het lopen door de stad. De sensoren detecteren of de gebruiker bergopwaarts of bergaf gaat en afhankelijk daarvan versnelt hij of remt hij juist af.
'We hebben al gemotoriseerde fietsen, dus een dergelijke robot is hier eigenlijk het equivalent van, maar dan voor voetgangers’, aldus Hirukawa tijdens een persbijeenkomst met de buitenlandse pers. De volgende projecten zijn een robot die voorspelt wanneer het tijd is om naar de wc te gaan en de gebruiker daarnaartoe helpt en een robot die kan helpen met het dragen van boodschappen en andere spullen.
De Japanse regering hoopt dat tegen het jaar 2020 vier van de vijf zorgbehoevende ouderen hulp van robots hebben geaccepteerd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor