PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
De huizenprijzen stijgen, dus er heerst een jubelstemming op de huizenmarkt. De Nederlander heeft vertrouwen in een aanhoudende prijsstijging van huizen. Vele huizenbezitters besluiten daarom hun overwaarde te gebruiken voor een verbouwing. Daarnaast betalen kopers door dat vertrouwen veel meer dan de vraagprijs. Kortom: het lijkt wel 2007. De Volkskrant en de Telegraaf signaleren twee trends.
Dakkapel
De Nederlandse Bank constateert een toename in het aantal verhoogde hypotheken op basis van overwaarde, zo schrijft
de Volkskrant
vrijdag. Vaak wordt er met die extra lening een verbouwing bekostigd, zoals een dakkapel of aanbouw. Verhuizen wordt zo een minder aantrekkelijk optie, door de gestegen huizenprijzen. De lage rente is een extra prikkel om te lenen. Huizenbezitters gaan ervan uit dat de prijs van hun huis blijft stijgen, waardoor ze de verhoogde hypotheek terug kunnen verdienen als ze hun huis verkopen.
Familieleningen
De Telegraafschrijft
vrijdag over bevindingen in een onderzoek over vertrouwen van huizenkopers. De ondervraagden denken dat de waarde van hun huizen de komende tien jaar zal blijven stijgen. Door dit wijdverspreide vertrouwen leggen nieuwe kopers steeds vaker uit eigen zak bij op hun hypotheek. Door de waardestijging van hun huis verdienen ze dit immers toch wel weer terug. Vaak komt het geld van spaarrekeningen of door steun vanuit familie. In grote steden betalen kopers soms wel 50.000 euro meer dan de vraagprijs.
Rampjaar 2007
Beide kranten wijzen op de risico’s die hangen aan het anticiperen op zo'n waardestijging. Vlak voor de crisis van 2007 waren soortgelijke trends te zien. Toen tijdens de hypotheekcrisis de huizenmarkt overkookte en de huizenprijzen daalden, hadden mensen een hypotheek die hoger was dan de waarde van hun huis.
Mochten tegen de verwachtingen van de huizenbezitters de prijzen juist dalen, zullen huizen ‘onder water’ komen te staan. Mensen die hebben geleend op hun overwaarde of meer hebben betaald worden zo kwetsbaar. Als zij hun huis dan onverwachts moeten verkopen, door het verliezen van een baan of een scheiding, zijn ze hun geld kwijt of zitten ze met een ongedekte hypotheek. De eerste gevallen van mensen die de lasten niet meer op kunnen brengen hebben zich al bij de Vereniging Eigen Huis gemeld.
Voorspellen wat er over tien jaar gebeurt is heel moeilijk. Zoals Rabobank woordvoerder Nic Vrieselaar zegt: “Wie hield er tien jaar geleden rekening met de bankencrisis, Griekenland, de Brexit en Donald Trump?”
Volgens
de Volkskrant
is en blijft de groep mensen die hun hypotheek juist vrijwillig vervroegd aflossen nog heel groot.