Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hoe Trump de dromen van 800.000 jonge Amerikanen vernietigt

  •  
07-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
daca
In 2012 voerde Barack Obama per decreet het amnestieprogramma Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) in. DACA beschermt immigranten die als kind illegaal naar Amerika kwamen tegen uitzetting.  Dreamers, worden ze in de Amerikaanse volksmond genoemd. DACA stelt deze dreamers in staat een opleiding te volgen en een werkvergunning te krijgen. Minister van Justitie Jeff Sessions kondigde dinsdag aan dat president Trump het DACA-programma zal beëindigen.

Ouders

President Trump en enkele Republikeinse staten zijn al jaren tegenstander van DACA. In 2014 probeerde Obama het programma uit te breiden door een voorstel te ondertekenen wat ook de ouders van dreamers  beschermt tegen uitzetting. De staat Texas vocht die uitbreiding aan in de rechtszaal. In afwachting van de uitspraak werd het uitbreidingsplan geblokkeerd en bleef het op de plank liggen tot de regering Trump de stekker op 15 juni  uit het programma voor ouders trok.

Maatschappelijke steun

Trump, die tijdens zijn verkiezingsstrijd beloofde illegale immigratie te bestrijden, geeft het Congres zes maanden om met een alternatieve wet te komen.
Congress, get ready to do your job - DACA!
Het programma geniet echter brede steun. Democraten, gematigde Republikeinen, maar ook het onderwijs en grote bedrijven steunen DACA. Bernie Sanders, die in 2016 nog een poging deed om presidentskandidaat te worden voor de Democraten (en in de voorverkiezingen verloor van Hillary Clinton), spreekt zich in harde bewoordingen uit tegen Trump. 
Ook ontwerper Barack Obama reageerde op de beslissing van zijn opvolger: "Deze dreamers zijn Amerikanen in hun hart, in hun hoofd, op elke mogelijke manier behalve een: op papier."
In een brief aan president Trump waarschuwen meer dan 400 vooraanstaande zakenmensen voor de grote impact die de afschaffing van DACA op de economie zou hebben. Onder andere Apple, Amazon en Google steunen DACA en ondertekenden de brief.

Splitsing

Trump geeft het Congres een half jaar om met een alternatief te komen, of om het amnestieprogramma af te schaffen. Dat wordt een zware opgave, de plannen lijken tot een zoveelste splijting in de Republikeinse partij te leiden. Het gematigde deel van de partij willen aanpassingen, de hardliners schaffen de regeling het liefst af. En als het Congres dan al een beslissing weet te nemen, is het nog maar de vraag of Trump voor elkaar krijgt wat hij wil: al vijftien staten en Washington D.C. hebben aangekondigd een eventueel einde aan DACA aan te vechten via de rechter.

DACA in cijfers

-          Rond de 800.000 kinderen van immigranten vallen onder het programma.
-          97 procent van hen werkt of volgt een opleiding. Drie procent is werkloos, tegenover een werkloosheidspercentage van 4,4 onder de hele Amerikaanse bevolking.
-          5 procent van hen is een eigen bedrijf gestart, 65 procent heeft een auto gekocht en 16 procent heeft een eerste huis gekocht.
-          Afschaffing van DACA kost de Amerikaanse economie volgens Apple, Google en de andere van bijna 400 bedrijven naar verwachting ruim  460 miljard dollar . Daarnaast loopt de schatkist naar verwachting bijna 25 miljard mis aan bijdragen voor sociale zekerheid en premies voor gezondheidszorg. Naar verwachting zullen daarbij 700.000 banen verloren gaan.
-          Naast de open brief van de 400 zakenmensen worden de  dreamers   gesteund  door ruim 1800 gouverneurs, militairen, burgemeesters en andere vooraanstaande maatschappelijke en kerkelijke leiders.
Op deze pagina alles over politiek in binnen- en buitenland.

Al ons andere nieuws vind je hier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.