Helft van de bedrijven neemt geen mensen met beperking in dienst
• 24-10-2017
• leestijd 2 minuten
Ongeveer de helft van de bedrijven is niet van plan mensen met een beperking in dienst te nemen. In een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zeggen ze dat er geen geschikte functies zijn of dat er te weinig capaciteit is om medewerkers met een beperking goed te kunnen begeleiden.
Het kabinet heeft eerder afgesproken dat er tot 2026 in totaal 125.000 banen bij moeten komen voor mensen met een beperking, bij bedrijven en bij de overheid. De reden dat zo weinig bedrijven in zee durven met mensen met een beperking zou te maken kunnen hebben met het gebrek aan kennis over de bestaande regelingen. Zo kunnen bedrijven loonkostensubsidie krijgen of er bestaat bijvoorbeeld een no-risk regeling bij ziekte.
Die 125.000 banen zijn een essentieel onderdeel van de Participatiewet waarover de Tweede Kamer vandaag een hoorzitting houdt. Onderzoeker Luuk Mallee van Regioplan wijst wijst er op dat het aantal arbeidsgehandicapten met een baan al jaren rond de 50.000 ligt. De voorgenomen 125.000 zou meer dan een verdubbeling betekenen. En dan horen die 50.000 nog tot de categorie plaatsbare arbeidsgehandicapten. "De anderen behoren tot een moeilijke groep. Zelfs het UWV, dat toch veel kennis heeft op dit gebied, is er niet in geslaagd hen aan het werk te helpen.”, zegt hij tegenover dagblad
Trouw
.
'Plaatsen waar veel werk is, kennen relatief weinig mensen met een beperking'
Een proefproject van Regioplan leerde al dat bestaande functies meestal niet geschikt zijn voor deze gehandicapten. Het vinden van geschikte kandidaten, het aanpassen van het werk, de extra begeleiding en het draagvlak onder collega's bleek een grote claim te leggen op bedrijven, volgens
Trouw
.
Slechte verdeling werkgelegenheid
Een ander probleem is dat de werkgelegenheid anders over het land is verdeeld dan de mensen met een beperking. "Plaatsen waar veel werk is, zoals de Randstad, kennen relatief weinig mensen met een beperking, terwijl er in plaatsen met weinig werk relatief veel mensen wonen met een arbeidshandicap,” aldus Mallee.
Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zei FNV-voorzitter Ton Heerts vanavond dat hij steeds sceptischer wordt over de 125.000 banen. "Eerst die Wientjesbanen, dan pas de herkeuringen", zei Heerts. "En anders gaat wat ons betreft het feest niet door."