Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Grote protesten in Chili tegen de regering houden aan

  •  
29-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Protesten in Chili
In Chili zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Maandag deed president Piñera de toezegging om acht kabinetsleden te vervangen, maar dat is nog niet genoeg voor de Chilenen. Het is in hoofdstad Santiago al dagenlang zeer onrustig. Vele demonstranten doen zich gelden en eisen veranderingen.

Onvrede over zorg, onderwijs en pensioen

De protesten in het Zuid-Amerikaanse land hebben zeker al 20 doden en honderden gewonden veroorzaakt. De politie greep eerder hard in, bijvoorbeeld door het vuren van rubberen kogels. Demonstranten steken bussen in brand en plunderen winkels en supermarkten.

De onvrede bij veel Chilenen gaan over de lange wachttijden die zijn ontstaan in de zorg. Vaak moet je een jaar wachten op een afspraak bij een medisch specialist. Ook honderdduizenden Chilenen hebben een hoge studieschuld, waar ze maar moeilijk vanaf komen. Deze kunnen ze soms pas afbetalen als ze 50 jaar oud zijn.

Toenemende ongelijkheid

De ongelijkheid in Chili is ontstaan nadat de vrijemarkteconomie werd ingevoerd. Dat gebeurde al toen Augusto Pinochet nog aan de macht was en het land een militaire dictatuur kende. De regering die daarna aan de macht kwam, vanaf 1990, heeft het neoliberalisme ruim baan gegeven. Het is alleen flink doorgeschoten en daar plukt het land nu de wrange vruchten van. Vrijwel alles is geprivatiseerd, waaronder de gezondheidszorg en het onderwijs.

De regering probeert nu de volkswoede te dempen. Onder andere door kabinetsleden te vervangen, maar ook door een geplande stijging van de metrokaartjes te schrappen. Ook het openbaar vervoer is geprivatiseerd in Chili.

Toch heeft de vrijemarkteconomie niet alleen maar ellende veroorzaakt. De armoede is sindsdien flink afgenomen en is er meer geïnvesteerd in zorg en onderwijs. De president presenteerde afgelopen week een plan voor sociale hervormingen. Tijdens deze presentatie bood hij zijn excuses aan voor de ongelijkheid in het land. Verder beloofde hij onder meer de pensioenen en het minimumloon te verhogen en de prijsverhoging op elektriciteit terug te draaien.

Schade en plunderingen

Of dit genoeg zal zijn, moet blijken. Vandaag gingen er weer duizenden mensen de straat op. Vele demonstranten houden zich aan de regels, maar een kleine groep is zeer gewelddadig en zoekt de confrontatie op. De politie slaat hard terug naar de mensen die chaos veroorzaken. Volgens de Volkskrant is er voor 270 miljoen euro aan schade aangericht, mede door winkelplunderingen.

Voor het eerst sinds de tijd van Pinochet rijden er weer legervoertuigen door de straten van Santiago. Premier Piñera wil hoe dan ook voorkomen dat mensen door de huidige situatie terugdenken aan de periode tussen 1974 tot 1990, toen veertigduizend Chilenen om politieke redenen opgesloten, gemarteld of zelfs vermoord werden door het regime.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.