PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
GroenLinks waakt voor invloed van Chinese bedrijven in Nederland
GroenLinks staat kritisch tegenover Chinese bedrijven die de Nederlandse markt willen opkomen. Volgens Jesse Klaver en Bram van Ojik moet Nederland bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen tegen het 5G-netwerk van Huawei. Volgens het tweetal is in zee gaan met Huawei een onaanvaardbaar groot risico "zolang de greep van de communistische partij op het Chinese bedrijfsleven zo groot is”. Een groot deel van het Nederlandse telecomnetwerk wordt al beheerd door Huawai, KPN en Tele2 maken er bijvoorbeeld al gebruik van.
De invloed van de communistische partij op de Chinese bevolking is al langere tijd een punt van zorg. Al in het komende jaar, in 2020, verwacht de Chinese overheid een volledig functionerend en operatief systeem genaamd ‘social credit’ te hebben. Een systeem waarmee de overheid de meer dan 1,4 miljard inwoners scherp in de gaten kan houden. Verspreid door heel China hangt een gigantisch netwerk van bewakingscamera’s, die zijn uitgerust met gezichtsherkenning, lichaamsscanning en geo-tracking om elke burger constant te kunnen volgen.
Zelfs als je boodschappen gaat doen kan de overheid meekijken. Chinezen die onderaan de sociale ladder staan kunnen worden buitengesloten van de maatschappij en worden uitgesloten van reizen of van het krijgen van financiële kredieten of overheidsbanen.
ABC News maakte al in september deze prachtige, maar verontrustende reportage over dit camerasysteemABC News maakte al in september deze prachtige, maar verontrustende reportage over dit camerasysteem
(Bron: ABC News)
In een persbericht schrijft GroenLinks dat Van Ojik en Klaver op reis zijn geweest naar China en daar met eigen ogen hebben gezien hoe de overheid de Chinese samenleving in haar greep houdt. Niet alleen op straat, maar ook op je werkplek wordt men in China gecontroleerd. In elk bedrijf wordt vanuit een verplicht ingestelde partijcel toezicht gehouden op alle werknemers.
Klaver en Van Ojik vinden dat Nederland naar Europese oplossingen moet zoeken voor technologische ontwikkelingen, zoals het razendsnelle 5G-netwerk. Landen staan momenteel voor de keuze welk telecombedrijf ze kiezen voor de aanleg. Het Chinese Huawei is een van de grootste spelers in de wereld, maar Klaver en Van Ojik vinden dat Nederland niet voor de Chinezen zal moeten kiezen.
(Een Chinese burger wordt in de gaten gehouden in de supermarkt - Bron: ABC News)
De groeiende economische invloed van China wordt Kamerbreed zorgelijk gevonden. De sleutelrol die het Chinese concern Huawei speelt bij de bouw van Nederlandse telecomnetwerken, inclusief het toekomstige snelle internet 5G, ligt in Den Haag ook onder de loep. Het kabinet werkt aan een China-strategie, die voor de zomer moet uitkomen.
Donderdag verschijnt een China-paper van Klaver en Van Ojik waarin ze een herziening - of een reset zoals ze het zelf noemen - van de relatie van Nederland met China bepleiten. Wat GroenLinks betreft moet zakelijke gewin plaatsmaken voor een langdurig en realistisch engagement en een focus op mensenrechten.
“Ik verbaas me over de naïeve vreugde in Den Haag als er weer voor miljarden aan handelsdeals met China worden gesloten. Over het gemak waarmee we Chinese bedrijven toelaten op onze strategische telecommunicatiemarkt. Dit getuigt van weinig gevoel voor de international realiteit." Laat Klaver weten. "Ik vind dat Nederland de balans moet zoeken tussen samenwerking en concurrentie, tussen korte en lange termijn, tussen koopman en dominee.“