Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Goodbye Europese voertaal?

  •  
06-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
juncker
“Ik zal me vandaag in het Frans uitdrukken, want langzaam maar zeker verliest het Engels aan belang in Europa,” sprak Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gisteren op een bijeenkomst in Florence. Gelach, applaus. En voordat hij omschakelt van taal: “De Fransen hebben zondag verkiezingen en ik wil dat ze begrijpen wat ik ga zeggen.” 
Een onschuldig grapje of opborrelende vijandigheid? In de Britse pers viel de opmerking in elk geval niet in goede aarde. Staatsomroep BBC schrijft een ‘wrange glimlach’ op het gezicht van Juncker te hebben gezien, dagblad The Guardian verwijst naar ‘sudderende spanningen’ op het Europees toneel en tabloid The Daily Mail beschuldigt Juncker van ‘WEER EEN sneer’. Desalniettemin noemde voorzitter Juncker het vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie herhaaldelijk een tragedie.
Het is niet voor het eerst sinds de Brexit dat er gesteggel is over het Engels, dé voertaal van de Europese Unie. In oktober vorig jaar leek het erop dat de Brexit-onderhandelingen in het Frans zouden plaatsvinden. The Guardian tekende destijds geruchten op van Junckers voornemen om geen enkele speech meer in het Engels te doen. De Britse premier Theresa May liet toen weten de onderhandelingen niet in het Frans te voeren.
Van de 23 officiële talen binnen de Europese Unie worden Engels en Frans als officieuze voertalen aangehouden. Pogingen om de invloed van het Duits te vergroten mislukten. Juncker spreekt alle drie de talen. Of zijn voorkeurstaal de komende maanden veranderen zal, moet nog blijken.
Meer politiek? Klik hier!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.