Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Geen reddingsboten maar Italiaanse marine voor Libische vluchtelingen

  •  
31-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Italiaanse kustwacht
Voorstellen om de Italiaanse marine richting Libische territoriale wateren te sturen om de vluchtelingenstroom in te dammen, schiet de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het verkeerde keelgat. "Het is een schaamteloze poging van de Italiaanse autoriteiten om hun plicht tot het redden van vluchtelingen op zee en het bieden van bescherming voor zij die dat nodig hebben te omzeilen".
Een paar dagen geleden lekte een Italiaanse regeringsfunctionaris aan de pers dat de overheid plannen heeft om de marine richting Libië te sturen om daar voor de kust - indien nodig met geweld - vluchtelingen terug naar Afrika te brengen. Zo'n zes schepen zouden de Libische kustwacht moeten gaan ondersteunen in het onderscheppen en terugbrengen van de Libische migranten. Volgens Amnesty staat deze vluchtelingen gruwelijk misbruik te wachten en bovendien een schending van de mensenrechten.
"In plaats dat Italië reddingsboten stuurt om de levens van wanhopige vluchtelingen en migranten te redden, kiest Italië ervoor oorlogsschepen te sturen om ze terug naar Libië te dringen", aldus directeur van Amnesty International in Europa, John Dalhuisen. "Deze schaamteloze strategie is niet ontwikkeld in een poging tot het beëindigen van de negatieve spiraal van stervende vluchtelingen in de Middellandse Zee, maar puur tot het weghouden van de vluchtelingen van de Italiaanse kusten. De bewering dat de rechten van de mensen die terug worden gebracht naar de Libische kusten worden gewaarborgd, zullen klinken als holle frasen voor zij die weg zijn gevlucht van de gruwelijke omstandigheden in de Libische detentiecentra," aldus een sceptische Dalhuisen.
Italiaanse marine Libië Middellandse Zee

Onveilig

Libië blijft extreem onveilig voor vluchtelingen en migranten, die regelmatig worden blootgesteld aan moorden, ontvoeringen voor losgeld, slavernij en gedwongen arbeid, verkrachting en ander misbruik. Er is geen asielsysteem in het land, voor hen die in nood zijn en dringend bescherming nodig hebben.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.