Geeft Boris Johnson Brexit-besprekingen met EU op?
• 08-10-2019
• leestijd 3 minuten
Een akkoord tussen Groot-Brittannië en de EU lijkt onmogelijk te zijn geworden na een telefoongesprek tussen de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Een deal lijkt onmogelijk, niet alleen nu maar voor altijd."
Na een gesprek met Merkel over zijn Brexit-voorstellen, die door de EU ijzig zijn ontvangen, zou de Duitse bondskanselier duidelijk gemaakt hebben dat een deal ongelooflijk onwaarschijnlijk is. Downing Street ontkende de inhoud van de verklaring niet. Vanuit Berlijn wordt niets bevestigd.
'Het VK kan Noord-Ierland niet zomaar achterlaten'
Volgens The Guardian heeft Merkel gezegd dat als Duitsland de Europese Unie zou willen verlaten, het geen probleem zou zijn, maar het Verenigd Koninkrijk (VK) kan niet vertrekken zonder Noord-Ierland achter te laten in de douane-unie. Ze zei dat Ierland het speciale probleem van de regering is en dat Ierland op zijn minst een veto moet hebben als Noord-Ierland vertrekt.
Volgens een Downing Street 10-bron van de Britse krant was het onderhoud tussen Johnson en Merkel "een zeer nuttig verhelderend moment op allerlei manieren". Als dit een nieuwe gevestigde positie vertegenwoordigt, betekent dit dat een deal in wezen onmogelijk is, niet alleen nu maar voor altijd. Het maakte ook duidelijk dat de staatshoofden bereid zijn om het Goede Vrijdag-akkoord te torpederen."
Dat akkoord, het akkoord van Belfast, is een belangrijk vredesakkoord waarin de verhoudingen tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek zijn vastgelegd.
Rapport: 'Klaar voor een No Deal Brexit'
Vandaag publiceerde de Britse overheid een rapport met de naam '
No-Deal Readiness Report', waarin wordt beschreven hoe de Britse regering maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië volledig is voorbereid om op 31 oktober de EU te verlaten zonder een Bexit-deal.
Volgens Groot-Brittanië correspondent Suse van Kleef kan het Brexit-voorstel van Johnson op twee manieren worden uitgelegd. Enerzijds kan het zijn dat Johnson een onmogelijke deal heeft voorgelegd aan de EU en daardoor kan zeggen: "Zie je wel, ik heb een voorstel gedaan, maar de EU buigt totaal niet mee en is helemaal niet flexibel." Anderzijds kan het ook zijn dat Johnson wel een deal wil en gewoon dacht: "Ik probeer het gewoon met dit voorstel."
Tusk haalt uit naar Johnson
EU-president Donald Tusk heeft vandaag uitgehaald naar Johnson. In een tweet aan de Britse premier schrijft hij dat het bij de besprekingen over een brexitakkoord niet gaat om het winnen van een ‘stom spel’ of om de ander de schuld te geven als het mislukt. “De toekomst van Europa en het Verenigd Koninkrijk staan op het spel, evenals de veiligheid en belangen van onze mensen. Je wil geen deal, je wil geen uitstel, je wil het vertrekbesluit niet herroepen, waar ga je heen?”, vraagt hij aan Johnson.
“De EU-positie is onveranderd: wij willen een deal”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie vandaag. Maar onder geen voorwaarden mag het Goede Vrijdag-akkoord worden aangetast, voegde ze eraan toe.
Queen Elizabeth: 'Kan ik Johnson ontslaan?'
Ondertussen is de populariteit van Johnson ook bij The Queen tot ver onder het vriespunt gedaald. Koningin Elizabeth zou aan haar adviseurs gevraagd hebben of ze premier Johnson mag ontslaan. Het antwoord was ’ja’, zo melden Britse media. Maar een ontslag is hoogst uitzonderlijk: de laatste keer dat dit gebeurde, is bijna twee eeuwen geleden.
Het is geen geheim dat de Britse premier ook bij de 'gewone' Britten niet altijd even geliefd is. Een Britse journalist vraagt mensen op straat naar hun mening over de premier, maar deze vrouw is daar niet van gediend.