Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Formatiepartijen presenteren het regeerakkoord

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Mark Rutte III
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) presenteren na 208 dagen van onderhandelen dinsdagmiddag hun regeerakkoord. Inmiddels is al bekend dat CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold in de Tweede Kamer zullen blijven als fractievoorzitter van hun partijen, ze zullen geen functie bekleden in het aanstaande kabinet.
Eerder heeft CU-leider Gert-Jan Segers al aangegeven fractievoorzitter te willen blijven. Buma zei over zijn aanblijven als leider van de CDA-fractie: "Die is gekozen door de Nederlanders en het is logisch dat ik die dan aanvoer."
Ook Pechtold acht het beter voor de stabiliteit van het aanstaande kabinet dat hij aanblijft als fractievoorzitter. In de toekomst sluit hij het bestuurdersschap niet uit. "Ik ben pas 51," aldus de D66-leider. Aan tafel bij Pauw bespreken parlementair verslaggever van de NOS, Xander van der Wulp , en 50PLUS-leider Henk Krol maandagavond de eerder gelekte plannen uit het regeerakkoord en de aanstaande stoelendans onder de ministers en staatssecretarissen.
"Ik hoop op een spannende tijd," zegt Van der Wulp. "Omdat Pechtold, toch wel, op het einde van zijn politieke carrière zit in Den Haag. Ik denk dat hij wel heeft gedacht dat dit zijn laatste verkiezingen als lijsttrekker zouden zijn en dat er volgende keer een opvolger is. Misschien wel Wouter Koolmees." Er gaan veel veranderingen komen, denkt Van der Wulp: "We gaan een hele nieuwe lichting ministers krijgen."

Krol en Pechtold in de lift

Krol kwam Pechtold maandag tegen in de lift. Hij zei tegen hem: "Ga vooral door met het doorzetten van de 'aflosboete' , want het regent nieuwe leden bij ons. Het is natuurlijk heel gek dat je mensen jaren lang hebt gestimuleerd om meer af te lossen. Heel veel mensen hebben hun spaarcenten gebruikt om dat te doen, in de hoop dat ze dan later minder kosten zouden hebben, als ze straks gepensioneerd zijn en moeten leven van een klein pensioentje en de AOW. Die krijgen dan ineens te horen: ‘dan pikken we nu weer in'. Dat is gewoon niet netjes, zo moet je als overheid niet met de mensen omgaan," aldus Krol.
"Het is een stimuleringsmaatregel geweest die klaar is, gewerkt heeft waarschijnlijk, en dan nu stopt. Iedereen moet over zijn eigen huis een vorm van belasting betalen, dus waarom niet als je het helemaal hebt afbetaald?" werpt Van der Wulp tegen. "Maar het is wel heel gemeen als je het eerst belooft, mensen op die manier stimuleert om extra af te lossen en het dan nu ineens weer weghaalt bij die mensen. Voor een aantal maakt het niet uit, die hebben het geld echt wel, maar er is ook een grote groep die het echt niet kan missen," aldus Krol. Het laatste woord is aan Van der Wulp: "Maar die hebben wel hun huis weten af te betalen, dat vind ik wel knap."

Eerst het zuur dan het zoet

Vervolgens bespreken Krol en Van der Wulp het lekken van de plannen uit het regeerakkoord. "Ik verwacht dat er dinsdag onverwacht een paar hele positieve dingen uit de hoge hoed komen," zo speculeert Krol. "Dat is niet onverwacht, want zo willen die partijen die dag natuurlijk beleven," weet Van der Wulp. "Wat dat betreft hebben we het pijnlijke nieuws gehad."
Kortom: het pijnlijke nieuws wordt gelekt en op het moment dat de plannen worden gepresenteerd, kan er mooi weer gespeeld worden. "Het is geregisseerd lekken, wat er gebeurd is. Het is een spel. Al met al vind ik het hele Haagse gedoe wel leuk," lacht Van der Wulp.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor