Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Facebook gaat helpen bij het voorkomen van zelfmoord

  •  
28-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
Facebook
Na succesvolle tests in de Verenigde Staten (VS) gaat Facebook een programma met kunstmatige intelligentie uitbreiden naar meerdere landen. Dit programma kan zelfmoordintenties van Facebook-gebruikers detecteren. Dat heeft de social media-gigant maandag naar buiten gebracht.
In maart is Facebook begonnen met het testen van deze software in de VS. Het bedrijf begon toen met het scannen van Facebook-posts, teksten op Facebook, en reacties die kunnen duiden op zelfmoordplannen. Het Amerikaanse bedrijf heeft niet veel details van het programma prijsgegeven, maar het bedrijf zegt dat de software op zoek gaat naar bepaalde frases die een aanwijzing kunnen zijn, zoals 'Gaat het goed?' of 'Kan ik je helpen?'.
Als het programma een potentieel zelfmoordgeval vindt, waarschuwt het een team van Facebook dat is gespecialiseerd in het omgaan met zulke meldingen. Het team biedt de gebruiker of kennissen en vrienden van de gebruiker hulpmiddelen aan, zoals een telefonische hulplijn. Soms bellen de Facebook-medewerkers lokale autoriteiten om te interveniëren. 
Facebook gaat beginnen met het uitrollen van dit software-programma buiten de VS, omdat de tests succesvol zijn gebleken, vertelt Guy Rosen, vice-president van Facebook, tegenover persagentschap Reuters . 'Tijdens de voorbije maand hebben hulpteams van Facebook meer dan honderd mensen geholpen, nadat het programma zelfmoordintenties had gedetecteerd', aldus Rosen. 
Het bedrijf uit Silicon Valley wil graag dat er elk uur van de dag werknemers klaarstaan die lokale autoriteiten kunnen waarschuwen, in elke taal. 'Snelheid is echt heel belangrijk. We moeten mensen snel kunnen helpen', volgens Rosen. De vice-premier heeft niet gezegd in welke landen het programma precies wordt uitgerold, maar we kunnen er zeker van zijn dat het voorlopig nog niet in Nederland zal gebeuren, omdat het vanwege 'gevoeligheden' nog niet in de Europese Unie zal worden gebruikt. Welke gevoeligheden dat precies zijn, wilde Rosen niet bespreken. 
Naast Facebook zijn er ook andere tech-bedrijven die willen helpen om zelfmoord te voorkomen. Google's zoekmachine biedt een aantal telefoonnummers aan als reactie op bepaalde zoektermen. Facebook weet een hoop over zijn 2,1 miljard gebruikers. Deze informatie wordt gebruikt voor gerichte advertenties - maar dit is, voor zover bekend, de eerste keer dat het bedrijf informatie gebruikt om gevaarlijke patronen bij gebruikers te ontdekken.
Ik wil dood
Google stelt automatisch telefonische hulplijnen voor als gebruikers bepaalde zoektermen invoeren.
Er is wel een uitzondering want Facebook zet zich ook in door verdachte conversaties op te pikken tussen kinderen en kindermisbruikers. Soms neemt Facebook contact op met autoriteiten als het ongepast taalgebruik spot.
Rosen weigert te zeggen of Facebook overweegt om patroonherkenningssoftware op andere gebieden in te zetten, bijvoorbeeld criminele activiteit. Het blijft lastig voor tech-bedrijven om dit soort softwareprogramma's te rechtvaardigen, omdat het onduidelijk is op welke andere gebieden de techniek kan worden ingezet en misschien wel wordt ingezet.
Wil je meer weten over het thema zelfmoord, maak je je zorgen over iemand of heb je weleens suïcidale gedachten? De hulpverleners van 113 beantwoorden al je vragen via het nummer 0900-0113.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor