Europese moslims voelen zich in toegenomen mate gediscrimineerd
• 21-09-2017
• leestijd 2 minuten
Europese moslims voelden zich in 2015 en 2016 in toegenomen mate gediscrimineerd. Dat constateert het Fundamental Rights Agency (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie. 10.527 moslims van de eerste of tweede generatie migranten zijn gevraagd aan de hand van enquêtes. Zij wonen in 15 EU-landen, waaronder Nederland. Deze moslims deelden hun ervaringen met solliciteren, op kantoor, in de klas, het ziekenhuis, het zoeken naar een huis en in de openbare ruimte.
De enquêtes werden tussen oktober 2015 en juli 2016 afgenomen. In die periode pleegde terreurgroep Islamitische Staat veelvuldig aanslagen op Europese bodem en stegen rechts-populistische partijen omhoog in de peilingen. 30 procent van alle ondervraagden was weleens beledigd en 2 procent zegt fysiek te zijn aangevallen.
Religie
17 procent van de ondervraagden heeft zich gediscrimineerd gevoeld op religieuze gronden in de vijf jaar voorafgaand aan de bevraging. Dat percentage staat in schril contrast met de 10 procent die in 2008 aangaf zich gediscrimineerd te hebben gevoeld. In Nederland ligt het aantal gediscrimineerden hoger. Liefst 30 procent van de Nederlandse ondervraagden had zich in de afgelopen vijf jaar gediscrimineerd gevoeld op religieuze gronden.
Etniciteit
Discriminatie op basis van huidskleur en etnische afkomst lag nog hoger. 65 procent van Noord-Afrikaanse moslims in Nederland voelde zich in de vijf voorgaande jaren gediscrimineerd op etnische grond.
De bevolking van de Europese Unie bestaat voor 4 procent uit moslims. Het merendeel vertrouwt de instituties van het land, zoals de politie en het rechtssysteem. Een overgrote meerderheid (78 procent) voelt ‘sterke verbonden’ met haar thuisland en voelt zich grotendeels geïntegreerd.