PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
'Elektrisch gevangen vis is niet van slechtere kwaliteit'
Deze week is er veel te doen over het verbod op 'pulswing vissen' dat eraan lijkt te komen. Nederlandse vissers gebruikten deze moderne vismethode op grote schaal in de Noordzee, tot groot ongenoegen van met name hun Franse en Deense collega's. Het Europees Parlement stuurt nu aan op een verbod, tot grote ergernis van de Nederlandse kotters.
De voorgeschiedenis
Voor de relatie tussen Nederland en de EU is het een slechte week. 'Een besluit genomen op basis van emoties, niet van feiten', klonk het vanuit het kamp van de Nederlandse vissers, als reactie op de stemming van het Europees Parlement. Een ruime meerderheid van de europarlementariërs stemde voor een verbod op het gebruik van elektrische visnetten. Dat de vissers onthutst zijn valt te begrijpen. De elektrische visserij heeft een fraaie impuls gegeven aan een noodlijdende sector.
De Fransen haalden al jarenlang hun visquota niet meer. Momenteel slechts 55 procent van wat toegestaan is. Grote boosdoeners zijn - in hun ogen - de Nederlandse vissers, die met hun pulskorvisserij het ecosysteem van de visbodem verzieken. Ook heerst onder de Fransen angst voor overbevissing en milieuschade.
Volgens Nederlands onderzoek, van
Wageningen Marine Research, is de elektrische pulskorvisserij juist veel minder schadelijk dan de traditionele boomkorvisserij. Vandaar de claim dat de beslissing van de EU op basis van angst en emotie is genomen en niet op basis van wetenschappelijk onderzoek.
'Vis is onbruikbaar in de keuken'
Behalve de angst voor milieuschade heerst onder Franse chefkoks ook de angst voor een product dat zodanig beschadigd is tijdens het vissen, dat het onbruikbaar is geworden in de keuken. 'Pulskortrawlers vangen vis van lage kwaliteit, die stress heeft ondergaan en vaak bloeduitstortingen heeft door elektrocutie. Het is onmogelijk om met zulke producten te werken,' aldus een Frans chef-kok.
Volgens de Volkskrant komt deze quote van de site van n
atuurorganisatie Bloom, die 'fel - en succesvol - campagne voert tegen pulsvisserij vanwege vermeende schade aan de zee-ecologie'.
Dat sommige dieren bij de pulskorvisserij gehavend uit de netten komen, is echter geen onzin, zegt Adriaan Rijnsdorp van de Universiteit van Wageningen tegenover de Volkskrant. Hij voer mee met Nederlandse pulskorkotters voor onderzoek. 'Bij ongeveer tien procent van de kabeljauwen knakt de wervelkolom door spierverkramping. Maar die vissen komen niet op de veilingen terecht. Je herkent ze gelijk.'
'Platvissen, zoals tong en schol, raken niet beschadigd zoals de kabeljauw', vervolgt Rijnsdorp. 'Deze zien er juist veel beter uit. Doordat het net van pulskorkotters niet over de bodem schraapt maar er vlak boven zweeft, komen er geen schelpen, stenen, krabbetjes en zee-egels in de netten terecht die de vissen beschadigen.'
De Volkskrant
concludeert daarom dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van pulsvissen voor de natuur, maar dat momenteel het bewijs ontbreekt waaruit opgemaakt kan worden dat 'elektrisch gevangen' vis van slechtere kwaliteit is, dan vis die met traditionele netten gevangen is.