Een vrouw aan het hoofd van de Europese Commissie? 'Niet in de nabije toekomst'
• 25-06-2019
• leestijd 2 minuten
Wanneer de mannen die de Europese Unie leiden dit jaar hun nieuwe leiders kiezen, zouden ze misschien nog een paar vrouwen kunnen aanwijzen. Maar verwacht geen radicale veranderingen. De Europese Commissie is een mannenbolwerk.
De EU heeft de gesprekken geopend voor de benoeming van de leiders van de belangrijkste Europese instellingen in de komende vijf jaar. De toppositie bij de Europese Centrale Bank (ECB), die om de acht jaar opnieuw wordt ingevuld, komt ook dit jaar vrij.
Onderhandelaars in Brussel en de Europese hoofdsteden moeten de belangen van Noord en Zuid, rechts en links, grote en kleine landen, rijkere en armere landen streng afwegen. Maar dit jaar is er meer druk dan ooit om ook de seksen meer in balans te brengen.
Geen van de drie machtigste Europese instellingen - de uitvoerende Commissie van de EU, haar Raad van nationale leiders en de ECB - is ooit geleid door een vrouw. Jean-Claude Juncker, de huidige commissievoorzitter, noemt de situatie belachelijk. "Er zijn nog steeds te weinig vrouwen. Dat geldt voor alle andere topbanen in de EU", zegt de scheidend EU-leider.
(
Federica Mogherini / Beeld: Politico
)
Maar hoe zit het met zijn eigen baan? Is het niet tijd dat zijn positie door een vrouw wordt bekleed? Nog te vroeg, denkt Juncker: "Ik denk niet dat we in de zeer nabije toekomst kunnen hopen een vrouw aan het hoofd van de Commissie te zien", zei Juncker tegenover Reuters, waarbij hij ook opmerkte dat de keuze niet aan hem was.
De Franse president Emmanuel Macron en de vertrekkende voorzitter van de Raad, Donald Tusk, zijn degenen die eisen dat vrouwen worden gekozen om twee van de vier hogere functies te vervullen: het hoofd van de Commissie, de voorzitter van de Raad, het hoofd van het Europees Parlement en de belangrijkste diplomaat van de EU. Voorlopig is er maar één: die van de vertrekkende
vicevoorzitter van de Europese Commissie
, de Italiaanse Federica Mogherini.
Een jongensclubje
Vrouwelijke kandidaten voor grote banen in Brussel zijn volgens Reuters Margrethe Vestager uit Denemarken, het Bulgaarse hoofd van de Wereldbank, Kristalina Georgieva, de Spaanse minister van Economie Nadia Calvino, Nathalie Loiseau, een voormalige Franse EU-minister, de Tsjechische commissaris voor Justitie, Vera Jourova en de vertrekkende president Dalia Grybauskaite van Litouwen. Zij zijn allen nog in de race.
Maar de leiding van de EU wordt nog steeds gedomineerd door mannen. Nationale EU-hoofdsteden nomineren elk 28 commissarissen en in de vertrekkende Commissie zijn slechts negen vrouwen. "Historisch gezien hadden vrouwen geen prioriteit," zegt Virginija Langbakk, directeur van het Europees Instituut voor gendergelijkheid, tegenover Reuters. "Het is een jongensclubje, omdat de meerderheid van de partijleiders nog steeds uit mannen bestaat."
Van de 28 leiders van de EU-landen zijn er slechts vier vrouw, hoewel Angela Merkel de machtigste is van allemaal. Een potentiële vijfde won deze week een verkiezing in Denemarken, maar de andere drie, waaronder de Britse Theresa May, zijn al op weg naar de uitgang.