Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Een inkijkje in het hoofd van een jihadist

  •  
26-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Waarom ik afreisde naar het kalifaat
De Koerdische 'Democratic Forces' (SDF) maken terreinwinst ten opzichte van Islamitische Staat (IS) in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat in Syrië. Het offensief van de SDF troepen heeft geleid tot een uitstroom van duizenden mensen, die de stad wilden ontvluchten, waaronder enkele families van IS-militanten. De BBC sprak met enkele IS-vrouwen die worden vastgehouden door de Koerdische troepen.
Iman is een van de vrouwen die het kalifaat ontvlucht is: "We zagen video's van IS met al die Islamitische liederen, we zagen ze daar in het kalifaat de Shariah toepassen en dachten: daar willen we leven." Haar man wilde een strijder worden, een jihadist en zij wilde graag een fatsoenlijk islamitisch leven leiden. Ze wordt geïnterviewd door BBC-journaliste Shaimaa Khalil, via FaceTime vanachter een laptop.
Islamitische Staat still BBC
Iman (BBC)
Wat was voor Iman het grote keerpunt, wat was het moment waarop ze wist: dit is het moment, ik moet nu weg uit het kalifaat? Iman:"Ik zag op een gegeven moment een video van een man wiens hand werd afgehakt, omdat hij had gestolen. Er waren slechts een paar van dit soort video's van IS voordat we afreisden." Maar toen ze aankwamen in het kalifaat veranderden de dingen snel. "We hebben enge dingen meegemaakt daar. Ik ging doodsbang naar bed, omdat ik bang was dat ze mijn man en kinderen wat zouden aandoen. Dat ze 's nachts naar ons huis zouden komen en mijn man en kinderen zouden vermoorden."
Het is moeilijk om te bepalen of deze vrouwen allemaal slachtoffers zijn. Op een zeker moment waren ze allemaal onderdeel van IS. Van vrouwen wordt verwacht dat ze echtgenotes, moeders en huishoudsters zijn binnen de Islamitische Staat. Sommige vrouwen hebben echter een machtiger positie weten te vergaren en zelf daadwerkelijk deelgenomen aan de gewapende strijd. in 2014 is er zelfs een geheel vrouwelijke eenheid gevormd in Raqqa onder de naam 'Khansaa-brigade'. Hun belangrijkste opdracht: de strikte wetten van de IS in de praktijk brengen en andere vrouwen in de pas laten lopen.
BBC interview IS still
Een andere IS-vrouw, Khadija Al-Omary, zegt daarover: "Er was een vrouw die andere vrouwen martelde. Wanneer ze had gehoord dat een vrouw slecht praatte over IS, kwam ze je halen en gooide ze je in een IS-gevangenis. Dan vertelde ze de leiding dat deze vrouw een spion is." Het laat zich raden dat het niet zo goed afliep daarna.
In Engeland zijn zeker 60 vrouwen uitgereisd naar Syrië. Advocaat Jasnee Makongee vertegenwoordigt een paar van deze vrouwen en hun families. Hij zegt dat terugkeren niet gemakkelijk zal zijn. Het is voor de autoriteiten en alle betrokken zeer lastig te bepalen of de mensen die willen terugkeren dat uit oprechte spijt doen of dat ze dat misschien wel met een terroristisch motief doen. In Nederland kent men vanzelfsprekend dezelfde problematiek. Het is bekend dat er vanuit IS concreet opdrachten zijn gegeven aan jihadisten om aanslagen te plegen in Europa.
BBC interview IS
Iman en haar zoon (BBC still)
Iman geeft aan dat ze graag terug wil naar haar familie in Engeland. Hoe verwacht ze dat zij zullen reageren als ze terugkomt en denkt ze dat ze haar zullen accepteren en vergeven, nadat ze zomaar is weggegaan en heeft gekozen om onderdeel uit te maken van het IS-kalifaat? "Ik ben een mens, ik maak fouten," zegt ze daarover. Vervolgens doet ze een geëmotioneerde oproep aan alle mensen die nog in het kalifaat wonen: "Red jezelf nu! Als je sterft met IS, ga je niet naar het paradijs. Geloof niets van wat ze je beloven. Alleen de hel wacht op je." Iman hoopt dat haar zoontje, die werd geboren in Raqqa, zover mogelijk weg van het kalifaat zal opgroeien als maar mogelijk is.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.