Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Donorwet wordt besproken in de Eerste Kamer

  •  
29-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
pia dijkstra
Vandaag (maandag) is het debat in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) over de donorregistratie begonnen. In september 2016 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid. In de Eerste Kamer worden dezelfde moeilijkheden verwacht.

Tweede Kamer

Maandag mag initiatiefnemer Pia Dijkstra haar wetsvoorstel verdedigen in de Eerste Kamer. De wet houdt in dat mensen automatisch donor zijn, tenzij expliciet wordt aangegeven dat men dit niet wil. In de Tweede Kamer mochten de Kamerleden vrij stemmen, zonder fractiediscipline dus. Ook de regering spreekt zich daar niet over uit. De persoonlijke meningen resulteerde in een stemming van 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen, het enige afwezige Kamerlid had zijn trein gemist en had de wet kunnen tegenhouden.

Ambassadeur Ron Brandsteder

In de uitzending van 14 september 2016 was Ron Brandsteder te gast als ambassadeur voor orgaandonatie en hij schaarde zich achter het wetsvoorstel van Dijkstra.
De Eerste Kamer zal stemmen over de wet op basis van de haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Toch heeft de senaat vorig jaar twee bijeenkomsten gehouden waarbij deskundigen de medische, ethische en juridische aspecten uiteen zette. Ook zijn er nabestaanden aan het woord gekomen, wat erg opvallend is. Vaak houdt de senaat zich bezig met de institutionele aspecten van een wet en komen betrokkenen niet aan het woord.

'Dilemma'

Volgens de makers van de podcast Haagse Zaken van  NRC willen de senatoren vooral antwoord op een aantal vragen voor ze een keuze maken. In de podcast noemen ze de donorwet een 'dilemma'. De senatoren moeten beslissen of ze het beschikkingsrecht van de donoren niet te veel inperken. Maar tegelijkertijd is er een tekort aan donoren waardoor er patiënten overlijden die op de wachtlijst staan.

Persoonlijke overweging

Daarnaast houdt de Eerste Kamer zich bezig met de vraag of de nieuwe wet wel de oplossing biedt voor het probleem dat zich presenteert. Elke senator mag persoonlijk stemmen en zal ook uit persoonlijke overweging een keuze moeten maken. Er bestaat namelijk geen religieus of ethisch verbod op orgaandonatie, zoals dat bij euthanasie of abortus wel het geval is.
Op 6 februari stemt de Eerste Kamer over de wet. Er zijn 38 stemmen nodig om de wet te laten passeren. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.