PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Op zoek naar een goed boek? Dit zijn de aanraders van uw host!
1. Sabbaths theater - Philip Roth
“
Sabbaths theater
is een choquerend en humoristisch boek,” volgens Jeroen. De hoofdpersoon, Mickey Sabbath, is een poppenspeler. Hij vereert ontucht als principe en heeft een heftige erotische relatie met Drenka. Als zij plotseling overlijdt aan kanker, stort zijn wereld in. Een wanhopige zoektocht naar zichzelf en zijn verleden begint. Schrijver van het boek Philip Roth (1933) overleed afgelopen mei.
2. Moedervlekken - Arnon Grunberg
“Dit is een prachtig boek. Er zit zo veel verrassends in dit boek dat het zonde is om het allemaal te verraden”, vertelt Jeroen. Het draait om een zoon en moeder die niet kunnen leven – en niet dood kunnen gaan – zonder elkaar.
Grunberg schreef dit boek vlak na het overlijden van zijn eigen moeder. “Onze relatie is heel erg veranderd”, vertelt de schrijver bij
Pauw
. Hij zag hoe zijn moeder verandert van een soms harde, agressieve vrouw naar een meegaande, milde bejaarde.
In het volgende fragment vertelt
Grunberg
over het boek en de relatie met zijn moeder:
3. Ik was een van hem - Maarten Zeegers
Voor dit boek doet journalist
Maarten Zeegers
zich drie jaar voor als moslim. Nadat Zeegers als journalist uit Syrië wordt gezet, vestigt hij zich met zijn Syrische vrouw in de Haagse wijk Transvaal. Al snel merkt hij dat hij niet welkom is in de gesloten moslimgemeenschap. Hij besluit daarom undercover te gaan als moslim om zo wel in contact te komen met bewoners. “Ik heb een tijdje rondgelopen met een baard van twintig centimeter, tot grote ergernis van mijn vrouw die hem in mijn slaap wilde afknippen.” Nieuwe deuren openen zich snel. Hij speelt tafelvoetbal met een jihadist en gaat mee op bedevaart naar Engeland. Dit alles beschrijft hij in zijn boek ‘Ik was een van hen’.
Dit vertelt Zeegers over zijn boek en dubbele leven bij
Pauw
:
4. Wees onzichtbaar - Murat Isik
De roman ‘Wees onzichtbaar’ van
Murat Isik
gaat over Metin Mutlu, een jongetje dat opgroeit in de Bijlmer in een atheïstisch Turks gezin, waar de tirannieke, communistische vader de dienst uitmaakt. Het boek ontvangt de Libris Literatuur Prijs: de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige literaire roman van het jaar. Het is een roman, maar het boek vertoont grote gelijkenissen met het leven van de schrijver Murat Isik. “Ik ken de pijn van de hoofdpersoon. Ik weet hoe het is om gepest te worden in de klas en ken de afwijzing van een vaderfiguur.”
Dit vertelt Murat Isik bij
Pauw
over zijn boek:
5. Mensen zonder uitstraling - Jente Posthuma
In haar debuutroman schrijft Posthuma over een vrouw die de eerste veertig jaren van haar leven uit de doeken doet. “De hoofdpersoon wil iets bereiken en iets waardevols maken van haar leven. Dat gaat alles behalve gemakkelijk.” Aan de hand van flashbacks krijg je inzicht in de loop van haar leven. ‘Niet door de opzienbarende avonturen maar door de stijl blijft het boek boeien’, aldus een recensie in de Volkskrant.