PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Dit doet de Chinese overheid om te voorkomen dat mensen gaan scheiden
“Wat is de beste herinnering tussen jou en je partner?” “Hoe vaak zijn jullie samen op reis geweest?” “Wat is de favoriete snack van jullie kind?” Dit zijn zomaar wat vragen van de ‘scheidingstest’ die is geïntroduceerd door het provinciebestuur van het Chinese Jiangsu.
Die test moet het groeiend aantal scheidingen in China tegengaan. Koppels die een score boven de zestig halen, maken volgens de test nog kans op een goede afloop. Stellen die lager scoren, mogen concluderen dat hun huwelijk inderdaad op losse schroeven staat.
“Het doel is om echtparen zichzelf en elkaar beter te leren begrijpen en bovendien samen mooie herinneringen op te halen”, aldus de Chinese initiatiefnemers tegenover de Chinese website
Global Times
. Het aantal scheidingen in China neemt toe. Afgelopen jaar wilden 3,4 miljoen Chinese paren scheiden. Dat was een stijging van acht procent ten opzichte van het jaar ervoor. In 1995 scheidden 'slechts' een miljoen paren.
De trend van een groeiend aantal scheidingen wordt veroorzaakt door uiteenlopende factoren. De financiële onafhankelijkheid van Chinese vrouwen, de groeiende afkeer tegen huiselijk geweld en buitenechtelijke affaires zijn daar voorbeelden van.
De scheidingstest is niet de enige maatregel die Chinese scheidingen moet voorkomen. Door gerechtshoven wordt soms een ‘afkoelperiode’ van drie maanden opgelegd voor koppels die willen scheiden.
De test kreeg veel kritiek. De Chinese overheid liet daarom weten dat het examen echt vrijwillig is. De drie stellen die meededen aan de test, besloten toch te scheiden. Nadat internetgebruikers zeiden dat een test vóór het huwelijk misschien nuttiger is, heeft het Chinese departement besloten om een vrijwillige ‘huwelijkstest’ met tien vragen aan te bieden.
Echtscheidingenpreventie in Nederland
In Nederland strandt ongeveer 40 procent van de huwelijken. Moet de Nederlandse overheid ook actiever inzetten op de preventie van echtscheidingen? Rechtssocioloog en alimentatiespecialist Bregje Dijksterhuis vindt van wel.
“Ik ben in zekere zin voor overheidsbemoeienis. Scheiden is een enorme complexe gebeurtenis. Het staat in de top drie van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Er is heel weinig aanbod voor mensen met een relatieproblemen in een huwelijk. Er is relatietherapie, maar daar houdt het mee op. Daar zou meer aanbod voor kunnen komen. Mensen kunnen best wat hulp gebruiken voor het traject naar een scheiding toe”, aldus Dijksterhuis bij
Nieuwlicht
.