PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Deze man onderzocht de mogelijkheid een atoombom tot ontploffing te brengen op de maan
Leonard Reiffel, zoals zijn naam luidt, is deze maand op 89-jarige leeftijd gestorven, dat meldt The New York Times. Mocht Project A119 zijn geslaagd dan had hij de loop der geschiedenis drastisch veranderd.
Een atoomexplosie vlakbij of op de maan zou, zo staat in de studie, militaire doeleinden steunen door informatie te verschaffen over de impact van nucleaire wapens voor oorlogsvoering in het heelal. Destijds waren de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten in een ruimtewedloop verwikkeld die draaide om de verovering van de ruimte. Deze liep ongeveer van 1957 tot 1975. Wie zou het eerste met satellieten het heelal kunnen verkennen en wie zou als eerste met bemande vluchten de maan bereiken?
Pas decennia later liet Reiffel weten dat het doel van de Amerikaanse ‘aanval op de maan’ propaganda was. De intentie was om de wereld de enorme kracht van de Verenigde Staten te tonen. Het mag geen verrassing heten dat de atoombom nooit de maan heeft bereikt. Men was te bang voor wat er zou gebeuren mocht de missie mislukken.
De kerndreiging is sinds de Koude Oorlog niet meer zo groot geweest als nu. Eerder bij Pauw schreven we al over de
Noord-Koreaanse kerndreiging
en de reactie van de VS.
Wat weinig mensen weten is dat Reiffel naast dit enorme project ook verantwoordelijk is voor andere, veel meer alledaagse technologie: namelijk de ‘Telestrator’. Een apparaat dat de bewegingen en looplijnen van sporters in beeld kan brengen. Een voorloper van de technologie waarmee vandaag de dag sportanalisten gretig lijntjes en cirkels op beeldschermen tekenen, om op die manier de bewegingen van sporters te kunnen duiden en beoordelen. Dat is dus mede mogelijk gemaakt door dezelfde man die een atoombom op de maan moest doen ontploffen.
Meer Pauw nieuws, achtergronden en fragmenten zie je hier.