PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Deze kunstenares kleurt de oorlogstrauma's van Syrische kinderen weg
Diala Brisly heeft een krachtig wapen gevonden om oorlogstrauma's aan te pakken: kleurpotloden. Ze helpt Syrische kinderen met traumaverwerking door ze te laten tekenen.
Tot een paar jaar terug woonde Brisly in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Daar begon ze met tekenen, zowel om kinderen te helpen met traumaverwerking, als om zelf het verlies van haar broer in de burgeroorlog te kunnen verwerken. Tegenwoordig woont ze in Beiroet, waar ze haar kleurpotloden en kwasten meebrengt naar de tenten van Syrische vluchtelingen en hen helpt om tijd door te brengen onder zware omstandigheden en de altijd aanwezige heimwee te onderdrukken.
De 35-jarige Brisly begon als cartoonist te werken in 2001 bij een Syrisch tekenfilmkanaal. De eerste keer dat ze zag hoe groot de kracht van kunst kan zijn, was toen in 2011 de burgeroorlog uitbrak in haar land. In datzelfde jaar sloot ze zich aan als activist bij de democratische beweging in Syrië, door deel te nemen aan protesten en het maken van kunstwerken. Snel breidde ze haar werkzaamheden uit door veldhospitalen te bevoorraden en het coördineren van humanitaire hulp.
"De kunst moet simpel zijn, dan komt het makkelijker het kinderhart binnen." (bron: Al Jazeera)
Al snel werden al Brisly's vrienden gearresteerd, de een na de ander. Ze begon zich druk te maken: zou zij de volgende zijn? "Ik besefte dat ik weg moest uit mijn land", zegt ze tegenover Al Jazeera. Nadat ze naar Turkije was gevlucht, heeft ze tijdenlang moeite gehad met het vinden van een baan. Als vluchteling heb je het niet makkelijk in Turkije. "Ik voelde me nutteloos, en vooral schuldig, omdat ik een veilig leven wilde hebben, terwijl mensen in Syrië moesten lijden en stierven van de honger of door de bommen."
Op een dag kreeg ze telefoon. Haar broer was gedood in het noorden van Syrië. Brisly stortte daarna in. In 2014 besloot ze naar Beiroet te verhuizen en een frisse start te maken, gebruikmakend van haar artistieke talenten. In Libanon raakte ze betrokken bij mensenrechtenbewegingen die zich sterk maken voor vrouwenrechten en onderwijs voor vluchtelingen. Ze schilderde afbeeldingen op tenten van vluchtelingen, die dankzij het zonlicht weerspiegelden op de grond. Deze tekeningen helpen de kinderen de oorlog te vergeten.
"Ik wil helpen": betekent de Arabische tekst in deze afbeelding. (bron: Al Jazeera)
Al haar werk heeft één ding gemeen: de afbeeldingen moeten simpel zijn, zodat ze makkelijker het kinderhart binnen kunnen komen. "Sommige tekeningen zijn voor veel mensen slechts decoratie, maar voor kinderen is het pure therapie", aldus Brisly.
"Het grootste gevaar voor Syrische kinderen in Libanon, is gebrek aan onderwijs", zegt Brisly tegenover Al Jazeera. "Deze kinderen zijn de toekomst van Syrië, ze staan voor de wederopbouw van ons land. Wat voor land zal het worden als we deze kinderen kapot laten gaan zonder daar wat aan te doen?" Terwijl haar thuisland langzaam opkrabbelt, richt zij zich ondertussen op het maken van haar kunst, gebruikmakend van haar kleurpotloden om de verhalen van hoop en verlossing te blijven brengen. "Ik zou graag alle kinderen over de hele wereld willen helpen. Maar mijn grootste droom is om terug te gaan naar Syrië om de kinderen daar een hart onder de riem te steken".