Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Deze Noord-Koreaanse kerntest is het eindstation, volgens Remco Breuker

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
breuker-korea
Achter de Noord-Koreaanse nucleaire strategie zit een diepe gedachte, impliceerde Korea-deskundige Remco Breuker maandagavond bij Pauw. Door de Verenigde Staten op afstand te houden met een nucleaire dreiging, creëert het regime voor zichzelf ruimte. Er is aan de onderhandelingstafel ademruimte nodig om de Noord-Koreaanse wens noord en zuid weer één te maken in de toekomst te realiseren. Het conflict neigt naar een onderhandeling, want er is op dit moment geen land gebaat bij een oorlog. 

De diplomatieke route

“De Noord-Koreaanse leider koestert de kernwapens vooral om hun afschrikwekkende werking. Als Kim zelf een kernaanval initieert, overleeft hij dat vermoedelijk niet,” schreef   NRC Handelsblad  maandag over de spanningen op het Koreaanse schiereiland.
Ook de Verenigde Staten zijn niet uit op oorlog en lijkt het vooral via de diplomatieke weg te willen spelen. De Amerikaanse president Trump roept om sancties, maar Noord-Korea is niet zo geïsoleerd als het land lijkt. “Het halve Midden-Oosten en een groot deel van Afrika hebben banden met Noord-Korea,” zei Breuker maandagavond. “Het is een zeer succesvolle internationale ondernemer, en daar kunnen we helemaal niets aan doen.” Breuker werpt hiermee nieuw licht op de door de VS aangekondigde sancties.
trump tweet

Olie

Maatregelen tegen Noord-Korea zijn inefficiënt omdat ze in de eerste plaats de bevolking treffen, onderstreept ook  onderzoek van de Amerikaanse denktank Nautilus. Na Chinese energiesancties, een maatregel die bedoeld was als antwoord op Noord-Koreaanse rakettesten en het nucleaire programma, wist het regime het commerciële energieverbruik met veertig procent terug te schroeven. “De sancties hebben weinig tot geen onmiddellijk effect op de programma’s, op de routine en op de inzetbaarheid van het Koreaanse Volksleger,” concludeert het rapport, “de welvaart van het land heeft als eerst te lijden onder de oliesancties.”

Laatste kernproef

De wens van Noord-Korea om één te worden met het zuiden is volgens Breuker nog verre van haalbaar. Maar door afstand met de Verenigde Staten af te dwingen, is de geopolitieke macht van Kim Jong-un weer wat gegroeid. Zoals Breuker het in de uitzending verwoordde: “Noord-Korea heeft hier heel bewust op afgestuurd. Dit is het eindstation. Ik denk ook niet dat er nog een kerntest zal komen. Hoeft niet, ze zijn klaar.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.