Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Deze boeken passeerden het afgelopen seizoen de revue

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20180419-pauw-saskianoort_8
Wat moet je gaan doen nu de zomervakantie eraan komt en Pauw even van de buis is? In het voorbije seizoen hadden we een aantal schrijvers in de studio die mooie, boeiende, opmerkelijke of interessante boeken hebben geschreven! 

Boekenessay ‘natuurlijk’ - Jan Terlouw

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw schreef dit jaar het Boekenweekessay. Daarin houdt hij een vurig pleidooi om de natuur in te gaan. De aarde wordt volgens Terlouw verwoest, terwijl we er onze ogen voor lijken te sluiten. “Wat zijn we aan het doen als er dertig soorten bijen zijn verdwenen in enkele tientallen jaren? Dat kunnen we helemaal niet overzien.”

‘Super Olcay’ - Olcay Gulsen

Modeondernemer Olcay Gulsen bouwde in een paar jaar ‘mode-imperium’ SuperTrash op. Daarover gaat haar boek. “Ik vind het belangrijk om daarin openhartig en eerlijk te zijn over wie ik ben. Als ik het lees, vind ik het vrij heftig. Maar het is wel mijn verhaal.” Het hele gesprek met Olcay zie je hier:

‘Buitenkant links’ - Willem van Hanegem

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Willem van Hanegem debuteerde in het Nederlands elftal. In Buitenkant links kijkt ‘De Kromme’ terug op een halve eeuw topvoetbal. “Ik heb het zelf niet gelezen.”

‘Alles wat was’ - Willem Melchior

Schrijver Willem Melchior rookte twee pakjes Camel zonder filter per dag. Het kostte hem zijn strottenhoofd. In zijn nieuwe boek beschrijft hij hoe het roken hem verminkte, hoe hij opnieuw leerde praten en hoe hij zijn lot uiteindelijk aanvaardde. “Je zegt 99 keer ‘nee’. Eén keer denk je: wat kan mij het ook schelen?”

‘Zondagskind’ - Judith Visser

Zondagskind gaat over het leven van Judith Visser, die opgroeide in de jaren ’80 en ’90 met het Syndroom van Asperger. Er was in die tijd weinig bekend over het syndroom. “Het was als een jungle waarin je je maar moet zien te redden. Helemaal omdat niemand wist dat ik autisme had. Iedereen dacht gewoon dat ik heel vreemd was.”

‘Stromboli’ - Saskia Noort

Saskia Noort is bekend van haar thrillers Huidpijn en De Eetclub, maar ze komt nu met een roman. Het is haar meest persoonlijke boek tot nu toe. “Ik heb een verkrachting meegemaakt, ik ben gescheiden, ik ben op Stromboli geweest. Dat zijn overeenkomsten.”

‘Bestsellerboy’ - Mano Bouzamour

In 2013 was Mano Bouzamour een literaire sensatie. Zijn debuutroman ‘De belofte van Pisa', over een jonge Marokkaans-Nederlandse scholier die zich ontworstelt aan het straatleven, werd juichend ontvangen. Bestsellerboy is zijn nieuwe boek dat gaat over de gevolgen van dat boek. Door uitlatingen in zijn eerste boek was hij thuis niet meer welkom. “Ik was achtergelaten, maar werd wel omarmd door de literaire wereld.”

'Van elk waarheen bevrijd' - Thierry Baudet

Thierry Baudet is naast politicus ook schrijver. Hij werkte 3,5 jaar aan zijn boek dat gaat over cellist Philippe Gautier. Gautier groeide op als babybomer in Parijs en denkt na over de idealen en dilemma’s van zijn generatie. Dit is het tiende boek van Baudet. “Ik heb altijd de behoefte gevoeld om mijn gedachtes iets uitgebreider te ordenen en op te schrijven dan alleen maar in een speech of opiniestuk.”

‘De Hand van Van Gaal’ - Hugo Logtenberg

Louis van Gaal roept weerstand en bewondering op. Journalist Hugo Logtenberg sprak met Van Gaal en dichtbetrokkenen van hem. Het resulteerde in een inkijk in de werkwijze van de coach. Hij wist met een matig elftal derde te worden bij het WK in Brazilië. De conclusie van Logtenberg: “De hand van Van Gaal bestaat.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.