Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Debat over Nederlandse identiteit is te smal'

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kim Putters
Kim Putters stelt woensdag in het Financieele Dagblad dat het debat over 'de Nederlandse identiteit' te smal is. "Het uitruilen van historische wapenfeiten, en zelfs de totstandkoming van een canon als resultaat daarvan, staan naar mijn waarneming symbool voor een breder en sluipenderwijs afgekalfd historisch en cultureel besef," volgens de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 
Putters constateert dat voor een meerderheid van de Nederlanders kunst en cultuur geen prioriteit heeft. Dat ziet hij wanneer het SCP vraagt waar de Nederlandse regering geld aan zou moeten uitgeven. Bij de antwoorden 'bungelen kunst en cultuur steevast onderaan.' Ook is volgens Putters het kunst- en cultuuronderwijs de afgelopen jaren flink gedevalueerd.
De directeur van het SCP denkt dat de negatieve ontwikkelingen allemaal vanuit politieke keuzes, maar ook vanuit onszelf en de versnelling van ons dagelijks leven zijn te verklaren.

Politiek

'Jarenlange discussies over het geld dat in de kunst- en cultuursector tegen het plafond zou klotsen heeft de sector aardig in de hoek gedrukt. Het levert altijd een gemakkelijke bezuinigingspost op onder het motto: 'wat hebben we eraan, al die "linkse" kunstenaars die van uitkeringen leven?’ Steeds meer heeft de opvatting postgevat dat de politiek zich niet alleen inhoudelijk afzijdig moet houden, maar ook financieel. Mensen moeten er maar voor betalen als ze er van willen genieten. In Engeland loopt je echter zo het British Museum binnen. Iedereen kan er altijd cultureel erfgoed tot zich nemen,' schrijft Putters.

Onderwijs

In het onderwijs constateert Putters dat studenten pragmatischer zijn gaan denken. De eerste vraag die zij zich stellen is: 'wat is mijn diploma straks waard op de arbeidsmarkt?' De vraag hoe je jezelf als mens goed kunt ontwikkelen is minder belangrijk geworden, stelt hij. Gelukkig gaat dat soms wel samen, maar het economisch nut van het onderwijs wordt wel geprevaleerd momenteel. Hij hekelt het feit dat vakken als geschiedenis en maatschappijleer te boek staan als 'pretstudies'. Dat moet ophouden, vindt Putters.

Wilhelmus

Ten slotte moeten wij, 'de Nederlanders', ook goed naar onszelf kijken, vindt Pieters. We kijken te weinig om ons heen. De historie ligt opgesloten in de eeuwenoude straatstenen van Amsterdam. Maar in het onderwijs en thuis horen we daar niets over, volgens Putters. " Mijn conclusie van deze zomer is dat we een goed maar te smal debat voer en. Het Wilhelmus staat slechts symbool voor de noodzakelijkheid van meer aandacht voor historische en maatschappelijke ontwikkelingen in de politiek, het bedrijfsleven en in het onderwijs, maar ook in de opvoeding. Dat helpt bij het begrijpen van elkaar, om je te verhouden tot je omgeving, maar dus ook op de werkvloer."

Niet wachten op politiek

" Laat deze discussie dus een voorbode zijn voor een bredere heroriëntatie op wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we heen willen. Op scholen, in bedrijven en aan de keukentafel hoeven we echt niet op een regeerakkoord te wachten. Aandacht voor het verleden geeft de samenleving en onze economie houvast voor de toekomst", aldus Putters. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.