PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
De wetenschap is duidelijk: sporten helpt je niet met afvallen
We zijn geconditioneerd met de gedachte dat beweging een belangrijk sleutelingrediënt is - misschien wel hét sleutelingrediënt - om af te vallen. Dus gaan we op 1 januari braaf naar de sportschool om de overtollige feestdagenkilo's er af te trainen. Maar ondertussen heeft wetenschappelijk bewijs zich de afgelopen jaren opgestapeld dat laat zien dat, hoewel het goed voor de gezondheid is, sporten eigenlijk niet de beste manier is om af te vallen.
'We moeten sporten opnieuw in de markt zetten', zegt onderzoeker Kevin Hall van het Amerikaanse
National Institute of Health
. 'Het is waarschijnlijk het beste om te doen voor je gezondheid, na stoppen met roken, maar kijk er niet tegenaan als een manier om gewicht te verliezen.' Fysieke activiteit is in werkelijkheid maar kleine component van je dagelijkse energieverbruik.
Er zijn drie manieren waarop je lichaam energie verbrandt:
(bron: VOX)
De eerste en grootste component is je metabolisme. Dat bepaalt hoe veel energie je lichaam verbruikt, gewoon om je in leven te houden. De tweede component is je spijsvertering, die bepaalt hoe veel energie je nodig hebt voor het verteren van voedsel en de laatste is fysieke activiteit, zoals sporten. Ongeveer tien tot dertien procent van je energieverbruik komt door fysieke activiteit.
Compensatiegedrag
Naast het feit fysieke activiteit niet de belangrijkste manier is om energie te verbranden, kleeft er nog een probleem aan. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je lichaam geneigd is tot compensatiegedrag nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt. Iedereen kent wel het hongergevoel dat je soms hebt aan het einde van je work-out. Waar je normaal gesproken een bepaalde hoeveelheid zou eten, kan je na een zware training twee keer zoveel op. Dat schiet niet echt op natuurlijk.
Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat er ook een fenomeen bestaat genaamd metabolische compensatie. Dat houdt in dat zodra je begint met afvallen, je metabolisme vertraagd. Dat betekent dat de hoeveelheid energie de je verbruikt terwijl je rust, lager is. Daardoor ga je dus langzamer afvallen en dat kan je nou net niet gebruiken.
Het is niet onmogelijke om af te vallen door fysieke activiteit, maar het is gewoon heel moeilijk. Het kost enorm veel moeite om een blikje cola eraf te trainen. Het beste is om je dieet aan te passen als je wilt afvallen. Minder vet, minder suiker en minder koolhydraten.
In onderstaande video van VOX wordt het één en ander overzichtelijk uitgelegd, dus gaat dat zien.