PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
De gefrituurde aardappel is geregeld een talig twistpunt. Zeg je nu friet of patat? De gefrituurde aardappel is ook ten prooi gevallen aan Brusselse politiek. De Europese Commissie wil acrylamide in ons voedsel terugdringen, en dwingt daarmee frituurders hun aardappelen te ‘blancheren’.
In België, de geboorteplaats van de puntzak, valt dit niet in goede aarde.
Door de geschilde aardappel te koken en tijdens het kookproces te onderdompelen in koud water, wil de EC de vorming van het ongezonde stofje acrylamide voorkomen. Zo wordt de voedselveiligheid gewaarborgd.
De Vlaamse minister van Toerisme vreest voor de teloorgang van de frietcultuur. In Vlaamse weekendkrant
De Zondag
zegt hij:
“Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van de frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben en eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.”
De minister schreef vast een brief aan de Litouwse eurocommissaris (portefeuille Voedselveiligheid) om die bezorgdheid te uiten. “Al is het ook belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.”