Carney, ten tijde van het onderzoek verbonden aan Columbia University, deed het onderzoek samen met onder andere Cuddy, een sociale psycholoog verbonden aan Harvard. Cuddy hield in 2012 een
TED-talk
over de power pose en met succes. Inmiddels is haar betoog door meer dan
42 miljoen
mensen gezien, slechts één ander filmpje van TED werd beter bekeken. Het aannemen van een krachtige houding zorgt er volgens haar voor dat iemand zelfverzekerd overkomt, waardoor de kans dat ze succes hebben, bijvoorbeeld in hun werk, groter is dan wanneer ze dat niet zouden doen.
Vervolgonderzoek
Op het eerste gezicht lijken het onderzoek en het betoog wel te kloppen. Uit recente
onderzoeken
blijkt echter dat het aannemen van de power pose vrijwel geen effect heeft. In het recent verschenen
artikel
betogen onderzoekers Joseph Cesario en David Johnson dan ook “dat onderzoekers moeten stoppen met het aanbevelen van een krachtige houding als empirisch onderbouwde manier om je leven te verbeteren.”
In het onderzoek van Cesario en Johnson nam een deel van de proefpersonen een power pose aan, een ander deel deed dat niet. Hierna deden de proefpersonen een onderhandelingsspel. Degenen die voorafgaand een power pose hadden aangenomen, bleken niet beter te presteren.
Reactie
Als reactie op Cesario en Johnson plaatste Carney een
reactie
op haar website: “Door het bewijs dat de afgelopen twee jaar naar voren is gekomen, heb ik mijn visie moeten heroverwegen. Als gevolg van het bewijs geloof ik niet dat de effecten van de power pose echt zijn.”