Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De oplossing voor acute filevorming bij het damestoilet

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
festival
Je trekt een muur op in een publieke sanitaire ruimte, mannen de helft, vrouwen de helft, en je zou zeggen dat daarmee de toiletcapaciteit gelijk is. Waarom is de wachttijd voor het damestoilet dan soms toch zo gewelddadig lang? Twee Vlaamse wetenschappers zochten het uit, en beter nog: presenteren een oplossing.
Potty parity (vrij vertaald: pleebalans) is een wereldwijd fenomeen, en gaat uit van een gelijkwaardige toiletcapaciteit voor mannen en vrouwen in de publieke ruimte. De wachttijd voor een gemiddeld toiletbezoek is nog altijd aanzienlijk langer voor dames dan voor heren. 
Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest van de universiteit van Gent doken in de materie, stelden een wiskundig model op en een zestal herindelingen van het traditionele publieke heren- en damestoilet.    
Leest u mee? 

1. Verklaring 1: ‘De mannen-wc heeft meer capaciteit’

We gaan er vanuit dat het toiletoppervlak traditioneel gelijk verdeeld is, zoals op onderstaande afbeelding.
1
Zoals te zien, neemt het toilethokjes meer plaats in dan een urinoir. Zo ingedeeld hebben mannen 20 tot 30 procent méér ruimte dan vrouwen.

2. Verklaring 2: ‘Vrouwen hebben langer nodig’

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken, waarop de heren uit Gent zich beroepen, blijkt dat de toilettijd bij vrouwen anderhalf tot twee keer zo lang duurt als bij mannen.
De deur moet worden geopend en gesloten, de toiletbril soms verschoond en vrouwen moeten zich van veelal van meer kleding ontdoen dan mannen. Al met al doet de man gemiddeld 1 minuut over een toiletbezoek, en vrouwen 1 minuut en 30 seconden.

3. Verklaring 3: ‘Meer drukte = meer extra wachttijd’

Stel je nu eens voor — met de twee bovenstaande verklaringen in je achterhoofd — dat er een plotseling stormloop op de wc ontstaat. Een filmpauze in de bioscoop, een optreden dat afloopt op een festivalterrein.
De relatieve wachttijd stijgt enorm, bij het vrouwentoilet sterker dan bij het herentoilet. Concreter: de gemiddelde wachttijd bij mannen zakt binnen 15 minuten naar een normaal niveau. Die bij vrouwen kan het soms 2 uur duren.

De oplossing

Een zestal herindelingen van het toilet brengt Van Hautegem en Rogiest op zes verschillende wachttijden. De kortste (1,27 seconden wachttijd voor vrouwen en  0,58 seconden voor mannen) wordt verwezenlijkt bij de volgende indeling.
2
Kortom, een gemengd toilet, voor een daling van maar liefst 63 procent wachttijd. Wie is voor?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor