PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
De Koerden behoren tot de grootste statenloze volkeren ter wereld
Na de val van het Ottomaanse Rijk, bijna een eeuw geleden, hebben de meeste Koerden zich verspreid over vier naties: Turkije, Irak, Syrië en Iran. De Koerden hebben altijd autonomie en onafhankelijk nagestreefd.
In elke van de bovengenoemde vier naties hebben de Koerden, overwegend moslims, een lange geschiedenis van gespannen relaties met de regeringen achter de rug. In hun zoektocht naar erkenning, politieke rechten, autonomie en onafhankelijkheid botsen ze regelmatig met de regerende machten in de gebieden waar ze leven.
De KRG (Kurdistan Regional Government, de overheid van Koerdistan binnen Irak) is een seculiere overheid en gevormd naar het model van een moderne, onafhankelijke natiestaat in een federatie met de rest van Irak. Vandaag de dag leven 5,2 miljoen mensen in Iraaks Koerdistan, volgens de cijfers van de KRG.
De Koerdische regionale overheid is opgericht door '
the Kurdistan National Assembly
', het eerste democratisch gekozen parlement in Koerdistan in Irak. In de infographic van de
CFR
hieronder, is de verspreiding van het Koerdische volk over de verschillende landen overzichtelijk weergegeven.
De Koerdische moslims in Turkije streven ook al jaren naar meer onafhankelijkheid, maar daar komt weinig van terecht.
De afgelopen jaren richtte president Erdogan zich juist op bestrijding van de Koerdische terroristische organisatie PKK. De Oost-Turkse gebieden werden geregeld getroffen door schermutselingen tussen de PKK en het Turkse leger, met vele verwoeste huizen en dorpen tot gevolg.
Om zich hard te kunnen maken voor de Koerdische zaak zijn er een aantal grote Koerdische organisaties die zich inzetten voor meer rechten en autonomie voor het Koerdische volk. Hieronder een overzicht van de grootste drie Koerdische fracties in het Midden-Oosten:
De KDP is de grootste partij in de onafhankelijke Koerdische regio in Irak en werd opgericht in 1946. De leider, Masoud Barzani is de president van de KRG (de Koerdische Regionale Regering). De gewapende strijdkrachten staan bekend als de peshmerga.
De PUK is de op een na grootste partij in Koerdistan en werd gevormd na een afsplitsing van de KDP in de jaren '70. De gewapende strijders van de PUK zijn tevens de peshmerga en worden geleid door Jalal Talabani, die tot begin 2015 president van Irak was.
De PKK was van 1984 tot 2013 in oorlog met Turkije. Na de wapenstilstand, trok de PKK zich terug in de bergen van Noord-Irak. Sinds 2015 is de PKK weer in oorlog met de Turkse overheid.