PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Het gaat op z’n mildst gezegd al decennia niet goed met de Iberische lynx. Intensieve fokprogramma’s in Zuid-Spanje wisten de magere populatie te stabiliseren, maar een bosbrand gooide eind juni roet in het eten. Bij evacuatie stierf er een lynx van de stress, anderen verdwenen in het wild.
Fran was een van de dertien lynxen die ontsnapte toen zondag de deuren van fokcentrum El Acebuche, in de Spaanse provincie Doñana, openden. Het complex werd bedreigd door een grote bosbrand, aangewakkerd door harde wind. Veertien andere exemplaren van de bedreigde diersoort werden geëvacueerd door medewerkers. Een daarvan, Homer, stierf gestresst door het ongemak van het transport.
Werelderfgoed
Volgens het kweekprogramma El Acebuche worden lynxwelpen na een jaar gevangenschap uitgezet in het wild. ‘Het wild’ is in dit verhaal het natuurgebied Huelva, een nationaal park in Doñana. Die provincie werd in 1994 uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO, al dreigt ze die status te verliezen door de bouw van boerderijen en het uitbaggeren van rivieren — de habitat van onder andere de zeldzame Spaanse keizerarend én de Iberische lynx raken erdoor beschadigd.
Road kills
Het WNF noteerde in 2015 nog 404 wilde Iberische lynxes, die allemaal leven op het Iberisch schiereiland. De populatie is in kritieke toestand. Door habitatverlies, voedseltekorten, jacht (de pelsen zijn goud waard) en aanrijdingen met auto’s zijn de grote gevaren van het voortbestaan van het dier. Fokprogramma's wisten uitsterving echter af te wenden.
Fran
Fran is inmiddels gevonden. Zondag troffen reddingswerkers van fokprogramma LIFE het dier aan langs een weg, enkele kilometers ten noorden van het nationale park. Het dier was dun en zwak, maar keerde heelhuids terug naar het fokcentrum, in tegenstelling tot de lynx Homer.
En toen waren er nog 403.
De Iberische lynx, of Spaanse lynx, is een van de meest bedreigde katachtigen ter wereld. Ze leven in het wild in de bossen van Spanje en Portugal. Ze jagen voornamelijk op konijnen. Het dier werd begin negentiende eeuw ontdekt in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. De afname van de populatie was toen al in gang, en zette door, tot autoriteiten begin deze eeuw fokprogramma's zoals dat van LIFE opzetten.