Ook in UMCG is
#aardbeving
#Groningen
op meerdere plaatsen gevoeld. Deze heeft gelukkig geen gevolgen voor patiëntenzorg gehad in operatiecentrum, intensive care en hartbewaking.
Voor wie wil weten hoe een
#aardbeving
voelt: je schrikt je rot, je weet niet wat je moet doen, het huis kraakt, de muren bewegen en de vloer trilt. De stress schiet door je lijf en je trilt nog uren na.
#Aardbeving
3.4 in
#Groningen
, met dank aan de
#NAM
en de regering.
Eric Wiebes
Vanuit Den Haag
reageerde Minister van Economische Zaken Eric Wiebes
op de beving. Hij stelde dat hij zo snel mogelijk de gaswinning wil terugdraaien. Hiervoor wacht hij nog op plannen hoe dit het beste kan gebeuren. Het kabinet heeft toegezegd dat de jaarlijkse winning met anderhalf miljard kuub wordt teruggedraaid naar 20,1 miljard kuub.
Wiebes zegt nu dat hij de gaskraan maximaal wil dichtdraaien, het is nog onduidelijk of dit betekent dat hij sneller naar de 20,1 miljard wil of naar een nog lager en veiliger jaarlijks maximum.
Onderzoek heeft uitgewezen
dat pas bij een maximum van 12 miljard kubieke meter gas het risico op zware aardbevingen afneemt. Wel heeft de minister aangegeven dat het uiteindelijke doel is dat Nederland de gaswinning helemaal kan terugdraaien tot nul.
De NAM en het SodM
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) eiste
, als toezichthouder op technische en maatschappelijke gevolgen van energiewinning, dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnen 48 uur met voorstellen komt om de gevolgen van de beving aan te pakken. In het
meet- en regelprotocol
van het SodM wordt aan de NAM de verplichting toegeschreven om in te grijpen als de aardbevingen daarom vragen.
De NAM gaat mee in deze eis
en wil voor woensdagavond voorgestelde maatregelen kunnen presenteren aan de minister. Het betreft een dusdanig zware aardbeving dat de minister de uiteindelijke beslissing over de maatregelen moet nemen.
De wetenschap
Geoloog
Manuel Sintubin
van de Katholieke Universiteit Leuven was voorheen
nog optimistisch
over de situatie in Groningen. Hij zag een stijgende lijn in 2016 en 2017, in beide jaren waren er geen bevingen boven de 3.0 op de schaal van Richter geweest. De aardbeving van maandag zette hem echter met beide voeten op de grond. Er bestaat volgens hem zelfs
een kleine kans
dat er nog een hevigere naschok staat te wachten. Ook
zegt hij
dat stoppen met de gaswinning niet direct de oplossing is, de hevigste schokken vinden plaats in een gebied waar niet meer wordt geboord.