De farmaceutische potentie van ‘het groene goud’
• 24-08-2017
• leestijd 1 minuten
De avocado. We eten er jaarlijks 39 miljoen, in Mexico vermoorden drugskartels avocadoboeren om grip te krijgen op de wereldwijde vraag. Naast de economische waarde, is nu ook de farmaceutische en chemische waarde ontdekt. ‘Het groene goud’, zo wordt de vrucht genoemd. Hij is fotogeniek, wordt beschouwd als gezond en van de pit kun je een eigen boom laten groeien. Een minder milieuvriendelijk aspect: om een kilo avocado's te laten groeien is
2000 liter
water benodigd.
Het vruchtvlees gaat door de salade, van de pit wordt misschien nog olie geperst, maar de schil verdwijnt vast en zeker in de prullenbak. Daarin hebben Amerikaanse wetenschappers van de University of Texas nu bruikbare moleculen aangetroffen, door de schillen van driehonderd avocado's te vermalen tot poeder. In het restant vonden de onderzoekers ruim 130 afzonderlijke moleculen met medische eigenschappen.
Docosanol bijvoorbeeld, een verzadigd vetzuur met een antivirale werking, gebruikt tegen een koortslip of koortsblaren. En heptacosan, een stof die de groei van tumorcellen tegengaat, en laurinezuur, dat wordt voorgeschreven tegen aderverkalking.
Of de schil van de avocado apotheken en medicijnkastjes gaat verrijken, is niet zeker.