Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De erfenis van Rutte II

  •  
26-10-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
437 keer bekeken
  •  
download
Hans Wiegel zei woensdagavond "de eerste en laatste dag van het ministerschap zijn het mooist, daartussen is het keihard werken". Bijna alle ministers uit het kabinet Rutte II zijn na vandaag minister af, op Mark Rutte zelf na. Waar sloten ze mee af?
Mark Rutte (VVD) - Minister-President / Algemene Zaken
Mark Rutte is de enige minister die blijft zitten. Reden voor hem om alle oude ministers uit de Whatsapp-groep te gooien.
De ministers van kabinet-Rutte III gaan zo met de koning op de traditionele bordesfoto. Ondertussen in de groepsapp van de VVD-ministers... pic.twitter.com/h9hrNDiaqh
Ronald Plasterk (PvdA) - Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
In de laatste weken van zijn ministerschap kreeg Plasterk te maken met de gevolgen van orkaan Irma in de overzeese gebiedsdelen van ons koninkrijk. Op Sint-Eustatius werden Nederlandse militairen bedreigd  door een lokale politicus. Nederland doet aangifte, was de reactie van Plasterk. Op Sint-Maarten lag Plasterk in de clinch met de lokale overheid, omdat hij voorwaarden  heeft verbonden aan de honderden miljoenen euro's die Nederland bereid is te sturen naar het gebied. De regering van Sint-Maarten weigert die te accepteren. Aan opvolger  Kajsa Ollongren  (D66) de taak de discussie op te lossen.
Bert Koenders (PvdA) - Buitenlandse Zaken
Waar moet de volgende minister van Buitenlandse Zaken voor blijven waken volgens Koenders? In een interview met het radioprogramma  Met het oog op morgen zei hij dat mensenrechten in zijn beleid centraal stonden. Tegen zijn opvolger  Halbe Zijlstra (VVD) wil Koenders dan ook zeggen : "Houd vast aan een beleid dat vanuit Nederlandse belangen ook de mensenrechten agendeert."
Op hetzelfde ministerie is  Sigrid Kaag  (D66) Lilianne Ploumen  (PvdA) opgevolgd als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Jeanine Hennis-Plasschaert zag zich gedwongen af te treden na een vernietigend rapport over de dood van twee militairen in Mali na een ongeluk met een mortiergranaat. Ze werd opgevolgd door Dijkhoff. In het kabinet Rutte III keren ze niet terug, beide nemen plaats in de Tweede Kamer, Dijkhoff als fractievoorzitter.
Opvolgster Ank Bijleveld  (CDA) wacht een flinke taak na de vele kritiek op het Ministerie van Defensie de afgelopen jaren.  "Ik heb er veel zin in, maar ik besef dat het een zware verantwoordelijkheid is. Het belangrijkste is om het vertrouwen in Defensie terug te winnen, zowel bij het personeel maar ook in het land. Eerste prioriteit is het personeel en het materieel en uiteraard volg ik het regeerakkoord."
Henk Kamp (VVD) - Economische Zaken
Groene energie. Tweederde van onze energie moet in 2030 van zon en wind komen. "Dat komt door Henk Kamp," zegt  Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie van het Planbureau Leefomgeving.
In het regeerakkoord van Rutte III staan grote plannen: in 2030 moet onze uitstoot van CO2 met vijftig procent zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Kamp vindt  die plannen ambitieus, zeker omdat Europa 'slechts' veertig procent vraagt. In de nabije toekomst ligt er echter nog een grotere uitdaging voor opvolger Eric Wiebes (VVD): in 2020 moet de uitstoot al zijn teruggebracht met 25 procent van het niveau in 1990, een doel waar nog flink  voor gewerkt moet worden wil Nederland dat halen.
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) - Financiën
Dijsselbloem kon op de valreep nog een meevaller presenteren . De bijdrage van Nederland aan de Europese Unie valt naar verwachting 450 miljoen euro lager uit dan verwacht. De verwachting is echter wel dat de bijdrage de komende jaren groter is. Hij laat alleen wel een hoofdpijndossier  achter voor Wopke Hoekstra (VVD): het zogenaamde derivatendossier, waarin het een groep banken niet lukt een groep kwetsbare klanten een voorschot aan te bieden.
Melanie Schultz van Haegen (VVD) - Infrastructuur en Milieu
Over Schultz van Haegen ging de afgelopen dagen het gerucht dat ze benaderd is voor een topfunctie bij Schiphol. Zelf ontkende ze op haar laatste werkdag:  “Ik ben tot dusver niet benaderd en heb er derhalve niet over nagedacht en zie daar op basis van speculaties ook geen aanleiding toe".  
De eerste verandering waar opvolgster Cora van Nieuwenhuizen tegenaan loopt, is de naamsverandering naar Infrastructuur en Waterstaat.
Jet Bussemaker (PvdA) - Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De afgelopen jaren onder minister Bussemaker kenmerkten zich door een aantal ingrijpende veranderingen in het onderwijs. Het leenstelsel werd ingevoerd en de basisbeurs daarmee afgeschaft. Het eerste ministerie met een genderneutraal toilet was OCW, Bussemaker hing persoonlijk het bordje op. 
Ingrid van Engelshoven neemt het ministerschap van Bussemaker over.  Arie Slob wordt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De erfenis die hij direct krijgt voorgeschoteld is de discussie over de lerarensalarissen. De oud-docent geschiedenis en maatschappijleer zegt  alles voor de leraren te willen doen, maar wel gebonden te zijn aan het regeerakkoord. Overigens geniet Slob van alle ministers in Rutte-III het meeste vertrouwen van de kiezer: uit onderzoek  van EenVandaag blijkt 57 procent van de kiezers vertrouwen in hem te hebben.
Lodewijk Asscher (PvdA) - Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het ministerschap van Asscher wordt overgenomen door Wouter Koolmees  (D66), een van de weinige  échte financieel specialisten in de Tweede Kamer. In zijn laatste dagen als minister riep  Asscher op de wijkverpleging in stand te houden. Een taak die, als het kabinet dat wil, op het bord van Bruno Bruins (VVD, nieuwe minister voor Medische Zorg) terecht komt. In Europa kreeg Asscher het op de valreep nog voor elkaar om de lonen voor Oost- en Midden-Europese werknemers die hier komen, gelijk te trekken met West-Europese werknemers.
Voor wie benieuwd is naar de laatste werkdag van Asscher: deze heeft hij vastgelegd.

Stef Blok (VVD) - Veiligheid en Justitie

Na het aftreden van eerst Ivo Opstelten en daarna Ard van der Steur werd Blok in januari 2017 minister. Hij kreeg in de laatste weken te maken met de verkrachting en moord van Anne Faber. Eén van de laatste handelingen in zijn ministerschap was het aannemen van de petitie over het 'falende rechtssysteem', die meer dan 400.000 keer werd ondertekend.
Blok is opgevolgd door minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (ook hier vond een naamsverandering plaats) en minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker .
Edith Schippers (VVD) - Volksgezondheid, Welzijn en Sport
In de nadagen van Schipper's ministerschap oogstte ze veel lof voor de inzet die ze toonde om het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte in het basispakket te krijgen. Op de laatste dag lukte haar dat ook. Ook maakte Schippers zich sterk voor de verplichting aan farmaceutische bedrijven om medicijnen in alle lidstaten van de EU aan te bieden wanneer de Europese Commissie een centrale markttoelating afgeeft voor nieuwe en innovatie medicijnen. Een initiatief daartoe diende ze op de laatste dag nog in.
De al eerder genoemde VVD'er Bruno Bruins krijgt de nieuwe post van minister voor Medische Zorg. De ministerspost van Schippers is overgenomen door Hugo de Jonge  (CDA), die bij de bordesscène de aandacht op zich wist te vestigen met zijn toch wel heel opvallende schoenen.
Hét onderwerp van gesprek na de bordesscène? De schoenen van vicepremier @hugodejonge . - https://t.co/M56Ch1WUJs pic.twitter.com/P6i9Cj2Hcn

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Het ministerie waar Carola Schouten (CU) aan de slag gaat bestond tot 2010, waarna het opging in het ministerie van Economische Zaken. In het kabinet Rutte III is besloten de ministeries weer te scheiden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.