Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De 11 beste gesprekken uit het afgelopen seizoen Pauw

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
gesprekken najaar 2017
Het seizoen zit erop, Pauw is met winterstop. We blikken terug op drie bewogen maanden, waarin kabinet Rutte-III gevormd werd, de #metoo-discussie losbarstte en wij gasten ontvingen met ontroerende persoonlijke verhalen.

Martin Kocks leven is voltooid

Tijdens de verkiezingscampagne werd D66-voorman Alexander Pechtold in het programma  Nieuwsuur  geconfronteerd met Martin Kock . Kock wil zijn leven beëindigen en wil niet langer wachten. In het nieuwe regeerakkoord staat echter dat er slechts onderzoek wordt gedaan naar het thema 'voltooid leven'.

#metoo: Gijs van Dam beschuldigt door Jelle Brandt Corstius

23 oktober plaatste  Trouw  een artikel van Jelle Brandt Corstius, waarin hij zich zijn stagetijd bij  Barend en Van Dorp  herinnert. Hij zou gedrogeerd en verkracht zijn door een collega bij het programma:  Gijs van Dam . Van Dam schoof samen met zijn advocaat, Peter Plasman , aan om zíjn kant van het verhaal te vertellen. Het gesprek heeft veel stof doen opwaaien.

Iris Hond treedt graag op voor daklozen

Pianiste Iris Hond heeft een nieuw album uitgebracht:  Dear World . Op zichzelf al genoeg reden voor een gesprek, maar de reden waarom ze graag voor daklozen optreedt, verraste op zijn zachtst gezegd.

Jetske en Jeroen hebben het Alzheimer-gen

Jetske is 36 en weet dat ze de ziekte van Alzheimer krijgt. Ze heeft namelijk het Alzeimer-gen. Haar toekomst ziet eruit als die van haar opa, oom, en moeder. Jeroen is 52 en de eerste verschijnselen van Alzheimer komen al tot uiting. Hij moet minder gaan werken en zal uiteindelijk helemaal moeten stoppen. Samen met neuroloog en voorzitter van het Alzheimercentrum Philip Scheltens vertelden zij hun verhaal. Dit gesprek, waarop wij heel veel reacties ontvingen, was voor ons de aanleiding om een  thema-uitzending over dementie op te zetten.

Jenny Douwes organiseerde een blokkade om anti-zwartepiet betogers tegen te houden

15 november kwam Sinterklaas aan in de Friese stad Dokkum. Bij de intocht zouden tegenstanders van Zwarte Piet een demonstratie houden. Friezin Jenny Douwes vond dat zo'n demonstratie niet mocht plaatsvinden tussen de kinderen, en organiseerde daarom een wegblokkade op de A7. Onder de naam Project-P hielden Douwes en provinciegenoten de bus met demonstranten tegen. Aan tafel vertelt Jenny Douwes waarom ze die actie opzette.

Presentator Valerio, samen met deelnemers en nabestaanden over 'Over mijn lijk'

Het zevende seizoen van Over mijn lijk zou beginnen, dus presentator Valerio Zeno  schoof aan met een aantal kandidaten: jonge mensen die ongeneeslijk ziek. Tom is de enige kandidaat van dit seizoen die nog leeft, Mehtap de enige van alle oud-deelnemers die nog in leven is. Met hen en nabestaanden van andere deelnemers, sneed Jeroen een aantal gevoelige onderwerpen aan.

De juf van Tim den Besten

Leraren zijn boos. Ze willen meer salaris en minder werkdruk. Vertegenwoordigers van PO in Actie zijn om deze reden al een aantal keer te gast geweest in onze uitzendingen. Een goede leraar is van groot belang en kan veel invloed hebben op het leven van een kind, vinden ook programmamaker  Tim den Besten en cabaretier  Dolf Jansen . Zij eerden de leraar en deelden hun eigen goede ervaringen. En voor Tim hadden we nog een kleine verrassing. (Zijn reactie verraste ons weer.)

Kafkaëske toestanden voor Roos Schlikker

Na het ongeluk van haar moeder werd de vader van columniste  Roos Schlikker aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Terwijl haar moeder in coma lag, zat haar vader onschuldig in de cel. Roos Schlikker schreef in haar column  in  Het Parool een open brief aan de officier van justitie, waarin ze haar schrijnende situatie uiteenzette. Bij ons in de uitzending recapituleerde ze die vreselijke uren. 

Karin Bloemen en Erna Sassen over Ruut Weissman

In de nasleep van #metoo openbaarden veel vrouwen hun nare ervaringen met mannen. Regisseur Ruut Weissman werd beschuldigd van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. In een interview in  het Parool ontkende hij die beschuldigingen. Karin Bloemen schrok van het interview, zij wist namelijk dat een deel van de beschuldigingen wel degelijk klopte. Zoals die van Erna Sassen. Sassen had tijdens haar theateropleiding een relatie met Weissman.

Het linkse blok: een reactie op rechts Rutte III

De verkiezingen van maart 2017 hebben hun stempel gedrukt op de drie grote linkse partijen. De PvdA moest een hoge prijs betalen voor de regeringsperiode met de VVD, zij verloor 29 zetels. De SP moest ook een zetel inleveren. Alleen GroenLinks groeide en kwam op 14 zetels uit. Na een lange formatieperiode hebben de drie partijen besloten een links blok te vormen. Hiermee hopen ze Nederland te laten zien welk antwoord links heeft op het 'rechtse kabinet-Rutte III'. De dag dat het regeerakkord werd gepresenteerd zaten de fractieleiders van dit linkse blok aan tafel:  Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP).

Tobias is doof

Vorige maand vond in Amsterdam documentairefestival IDFA plaats.  Alex de Ronde maakte een documentaire over zijn dove zoon Tobias. Aan tafel had Jeroen een bijzonder gesprek met behulp van een tolk. Tobias hield een pleidooi voor de dove gemeenschap en het belang van taal. De documentaire Doof kind  heeft op het IDFA de VPRO Publieksprijs gewonnen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.