Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Check: hoe ‘eerlijk’ is jouw kleding?

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2527 keer bekeken
  •  
kleding
Precies vier jaar geleden stortte in de Bengaalse hoofdstad Dhaka een textielfabriek in. Meer dan elfhonderd textielwerkers stierven tussen de acht ingestorte verdiepingen. In de textielindustrie van Bangladesh zijn de lonen laag en de arbeidsomstandigheden erbarmelijk. Het land is grootleverancier van confectiekleding, ook aan Nederland. De redactie vraagt zich vandaag af: hoe eerlijk is de kleding die jij vandaag draagt?
Bangladesh geldt als 's werelds grootste textielexporteur, op China na. De textielindustrie in Bangladesh is verantwoordelijk voor tachtig procent van de totale export. In 2014 bezocht Jeroen Pauw het land en de plek des onheils, het voormalige Rana Plaza. Hij ontdekte dat de omstandigheden voor de veelal vrouwelijke arbeiders nog altijd heel slecht waren.
Maar ja, hoe weet je of jouw overhemd door Bengaalse naaisters in elkaar is gezet of je spijkerbroeken er zijn versierd met bleek en schuurpapier? Het initiatief Rank a Brand — met gratis app — rangschikt bekende kledingmerken op basis van onder meer transparantie, milieuvriendelijkheid en arbeidsomstandigheden. Kinderarbeid en CO2-uitstoot zijn zwaarwegende factoren. H&M, C&A, Zara en Zeeman scoren relatief hoog: alle vier de bedrijven krijgen een C. (Een A-kwalificatie is het eerlijkst, een E ondermaats.)
In 2016 ondertekenden zestig kledingbedrijven een textielconvenant , waarin ze beloofden de arbeidsomstandigheden binnen drie tot vijf jaar ‘substantieel te verbeteren’. Op deze witte lijst prijken ook de namen van textielboeren C&A, CoolCat, HEMA en Wehkamp.
Op Twitter kun je vandaag de hashtag #whomademyclothes voorbij zien komen. Twitteraars, laat zien wie je kleding heeft gemaakt, luidt de oproep. Het Nederlandse initiatief Schone Kleren Campagne steunt de actie, gehouden in wat de Fashion Revolution Week is gaan heten, ter nagedachtenis aan de desastreuze ramp in Dhaka, op 24 april 2013.
Wie er zeker van wil zijn of zijn of haar outfit vandaag slaafvrij, kinderarbeidvrij en milieuvriendelijk is: hier vind je de applicatie Rank a Brand .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor