Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Boegbeelden anti-rookbeweging uit koepel gezet wegens 'activistische' werkwijze

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
de kanter en dekker
Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker trekken sinds een jaar of tien ten strijde tegen de tabaksindustrie en zijn uitgegroeid tot de boegbeelden van de anti-rookbeweging. Maar hun werkwijze is te activistisch en confronterend, oordeelt Alliantie Nederland Rookvrij. Daarom wordt de stichting van Kanter en Dekker nu uit de koepel van tabaksbestrijders gezet, meldt dagblad Trouw.
Met hun Stichting Rookpreventie Jeugd en website TabakNee.nl strijden De Kanter en Dekker al jaren fel tegen de tabaksindustrie en tegen bestuurders en politici die die industrie in hun ogen ontzien. In 2014 klaagde het duo de staat aan  om een einde te maken aan de invloed van de tabakslobby op het antirookbeleid van de overheid. Destijds zaten ze aan tafel bij PAUW.
De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen. Voorzitter Italianer, ook directeur van de Hartstichting, schreef De Kanter en Dekker eerder deze maand een brief waarin hun de deur werd gewezen, meldt  Trouw

Subsidie stopgezet

Al in het voorjaar van 2018 ontstaat er wrijving tussen de Alliantie, KWF en TabakNee als de website een artikel plaatst over voormalig GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap, schrijft de krant . Zij is dan net door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) benoemd tot voorzitter van een groepje deskundigen die voor zijn Nationaal Preventieakkoord oplossingen voor het rookprobleem zullen aandragen.
Sap zou als commissaris bij adviesorganisatie KPMG niet geschikt zijn omdat KPMG "dubieuze onderzoeken" zou doen in opdracht van tabaksfabrikanten. Blokhuis verving Sap niet, maar KWF was woest om het artikel, schrijft Trouw. De organisatie eiste dat het van de site gehaald zou worden. Het zou "potentieel schadelijk zijn voor onze inbreng in het Preventieakkoord". De Kanter en Dekker lieten het stuk staan, waarop per 2019 de geldkraan werd dichtgedraaid.

Rechtszaak tegen tabaksproducenten

De Kanter en Dekker vinden dat medici verplicht zijn iets te doen tegen de tabaksindustrie, gezien de vele doden en zieken door roken en de eed die ze hebben afgelegd. Ze zoeken de confrontatie, omdat alleen voorlichten geen zoden aan de dijk zet. 
Voorlopig hoogtepunt in hun strijd is de rechtszaak die twee longkankerslachtoffers met advocaat Bénédicte Ficq aanspannen tegen vier tabaksproducenten. De Kanter en Dekker steunen dat proces, evenals allerlei patiënten- en beroepsverenigingen en ziekenhuizen.      
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.