Bloggers over Amerika Kiest: The battle of the sexes
• 31-10-2016
• leestijd 2 minuten
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
The battle of the sexes
Als het aan de Amerikaanse mannen ligt, wordt Donald Trump gekozen tot president. Volgens fivethirtyeight.com heeft hij een voorsprong van 5 procentpunten onder de mannen. Dankzij het vrouwenkiesrecht heeft Hillary Clinton echter de beste kansen, want zij leidt met 15 procentpunten onder de vrouwen. En bovendien zijn er meer vrouwelijke stemmers dan mannelijke.
Het filmpje van
Planet Hollywood
heeft Trump dus de das omgedaan, want zelfs een derde van de geregistreerde vrouwelijke Republikeinse kiezers zal niet op hem stemmen. Dat er toch nog zoveel Trump-stemmers zijn zegt wat over de Amerikaanse mannen, al zullen zij beweren dat Clinton onbetrouwbaar en daardoor niet geliefd is.
Waarom is dat? Gaat het om de drie toespraken tot de Wall Street bankiers, waar ze $675.000 voor toucheerde? Of om de giften uit het buitenland voor de
Clinton Foundation
? Of die vermaledijde e-mails?
Anna Greenberg van de Washington Post maakte een andere
analyse
. Zij vroeg zich af hoe het komt dat Hillary de afgelopen 25 jaar de meest bewonderde vrouw van Amerika was, terwijl 60% van de Amerikanen haar niet mag. Bewonderd, maar niet geliefd.
Greenberg volgde Clintons
favorability
in relatie tot haar politieke levensloop. Haar
ratings
gaan omhoog als zij een traditioneel vrouwelijk rol vervult, onder andere toen ze haar huwelijk verdedigde in
60 minutes
in 1992, toen ze haar Bill bleef steunen in de Monica Lewinsky affaire, of toen ze minister van Buitenlandse Zaken werd onder Obama nadat ze de voorverkiezingen had verloren.
Maar ze doet het niet goed bij de Amerikanen toen ze bleef werken toen Bill president werd (en een denigrerende opmerking maakte over huisvrouwen), haar eigen ziektekostenplan lanceerde, in Beijing zei dat mensenrechten vrouwenrechten zijn, of besloot senator voor New York te worden. Kortom, Amerikanen houden van traditionele rollenpatronen, en houden niet van een vrouw met de broek aan.
Dat nu in deze verkiezingsstrijd juist de vrouwen van zich laten horen en er de eerste vrouwelijke president gekozen gaat worden, is de meest opvallende conclusie.