PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Bijna 40 procent van alle huwelijken eindigt in echtscheiding
16-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
42185 keer bekeken
•
Dat het huwelijk wat minder vanzelfsprekend is en ‘we’ wat vaker kiezen voor ongehuwd samenwonen – ook met kinderen – daar kijken de meeste Nederlanders allesbehalve negatief tegenaan. Maar de toename van het aantal echtscheidingen, daar kijken de meeste onder ons wel negatief naar, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS.)
Ontwikkeling aantal echtscheidingen
Tanja Traag, socioloog en onderzoeker bij het CBS benadrukt dat men scheiden an sich niet afkeurt: ‘Het gaat echt om de ontwikkeling in het aantal echtscheidingen waar mensen negatief naar kijken. Daar zullen kinderen waarschijnlijk ook een rol bij spelen.’’ 75 procent van de Nederlanders kijkt negatief naar deze toename van het aantal echtscheidingen.
Bijna 40 procent van de huwelijken strandde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo’n 15 procent lag. ''Toch zien we nog steeds dat relaties waarbij getrouwd wordt, stabieler zijn. De kwaliteit van een relatie lijkt bezegeld te worden met een huwelijk’’, aldus Traag.
Veertigers gematigder
Het zijn vooral de veertigers die iets gematigder naar deze ontwikkeling kijken. Jongeren en ouderen zijn bij dit onderzoek wat meer uitgesproken over echtscheidingen. Tanja Traag: ‘’We zien een groot verschil van kijk hierop tussen mensen die zelf een scheiding hebben meegemaakt en mensen waarbij dat niet het geval is. Na een scheiding kan je natuurlijk ook de pluspunten hiervan inzien, zij kijken er wellicht met iets meer nuance en een andere context naar.’’
Langer wachten met trouwen
Een andere ontwikkeling is dat mensen steeds langer wachten totdat ze in het huwelijksbootje stappen en ook steeds vaker al kinderen krijgen voordat er überhaupt aan boord is gestapt. ‘’Mensen kijken naar het kostenplaatje van het huwelijk en zaken als ‘huisje, boompje, beestje’ willen ze bijvoorbeeld eerst op orde hebben of ze willen bijvoorbeeld de kinderen als bruidsmeisje- of jongetje aanwezig hebben.’’
Huwelijk minder vanzelfsprekend
De vanzelfsprekendheid van het huwelijk als basis van een relatie of gezin is een stuk minder dan pakweg 30 jaar terug. Ook zijn er steeds meer stellen die kinderen krijgen zonder te trouwen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het merendeel van de mensen positief kijkt naar samenwonen voor het huwelijk. Naar kinderen krijgen zonder te trouwen kijkt men niet positief als negatief. Traag: ‘’We zien dat jongeren hierbij veelal geen mening over hebben. Daar speelt waarschijnlijk in mee dat dit voor jongeren heel gewoon is geworden en wat moet je er dan nog van vinden?’’ De 70-plussers zijn wat conservatiever als het om trouwen gaat: bijna een kwart van hen vindt het een slechte ontwikkeling dat steeds meer stellen kinderen krijgen zonder te trouwen.