PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Beeldenstorm: deze omstreden historische Amerikanen moeten het veld ruimen
In Amerika voltrekt een ware beeldenstorm. Gemeenten tillen standbeelden van omstreden historische figuren van sokkels nadat anti-racisten dit weekend protesteerden tegen een monument voor de omstreden generaal Robert E. Lee. Bij dat protest reed een ultrarechtse automobilist in op de protesterende massa, waarbij één vrouw overleed. Welke politieke figuren eeuwen na hun dood zo veel bloederig geweld weten op te roepen? Wij gaan ze langs.
De beeldenstorm voltrekt zich in de zuidelijke staten Texas, Virginia, Tennessee, Louisiana, Mary en North en South Carolina; de staten die tussen 1861 en 1865 vochten voor het behoud van slavernij en zich verenigden als de Confederatie. De Amerikaanse burgeroorlog maakte een einde aan de Confederatie, maar eeuwen na dato wordt er door conservatieve Amerikanen in die staten met een romantisch gevoel van nostalgie aan dat verleden gedacht. De gedenkstenen: 1500 standbeelden van veldheren en staatsmannen van de Confederatie.
Generaal Robert E. Lee
Lee was de opperbevelhebber van het leger van de
Conferedates
tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Lee was een uitgesproken voorstander van slavernij. Voordat de oorlog uitbrak was Lee al een van de krijgsheren die slavenopstanden uiteen sloeg.
Bovenstaand beeld, in Charlottesville, is de spil in een hevige maatschappelijke discussie. Ultrarechtsen, waaronder de Ku Klux Klan, protesteren al maanden tegen de geplande verwijdering door de gemeente. Anti-racisten, waaronder Black Lives Matter, besmeurde het beeld in het verleden met allerlei leuzen.
President Jefferson Davis
Ten tijde van de vierjarige burgeroorlog had de Confederatie een president: Jefferson Davis. Hij was een politicus en militair. Bovenstaand beeld stond in New Orleans, Louisiana, waar het in mei dit jaar werd verwijderd in opdracht van de gemeente.
Generaal Thomas ‘Stonewall’ Jackson
Thomas Jackson was een generaal in het Confederatieleger, en is minstens zo bekend en berucht als Robert E. Lee. Dit standbeeld staat in zijn geboorteplaats Clarksburg, West-Virginia. Een ander beeld van Jackson, en een monument voor Jackson en generaal Lee, werden deze week verwijderd nadat de gemeente van de Baltimore, Maryland, daarmee instemde.
Nathan Bedford Forrest
Forrest was een zuidelijke generaal in de oorlog. Hij beging een oorlogsmisdaad door tientallen zwarte en enkele blanke krijgsgevangenen te laten vermoorden. Na de oorlog werd hij de eerste Grand Wizard van de Ku Klux Klan, zijn beeld staat in Memphis, Tennessee. Rondom de sokkel werd deze week enorm geprotesteerd. Over een buste van Forrest, in het Capitool, hangt al enige dagen een doek. De gouverneur van Tennessee wil de buste laten verwijderen.
Opperrechter Roger Brooke Taney
Taney was de vijfde opperrechter in de Verenigde Staten. Hij is berucht omdat hij een meerderheid in het parlement wist te vergaren voor het zogenoemde Dred Scott-besluit. Dred Scott was een slaaf die zijn vrijheid juridisch probeerde te verkrijgen. Drie jaar later brak de Amerikaanse burgeroorlog uit en kwamen zwarte slaven georganiseerd in opstand. Het Dred Scott-besluit stelde voor dat zwarte Amerikanen geen deel uitmaakten van de Amerikaanse gemeenschap en, vrij of slaaf, geen Amerikaanse burgers konden zijn.
Dit beeld van Taney, in Baltimore, werd gisteren verwijderd.
John C. Beckingridge
Beckingridge was de veertiende vicepresident van de VS, en een slavenhouder. In de Amerikaanse burgeroorlog vocht hij aan de zijde van de Confederatie. Bovenstaand standbeeld staat in Lexington, Kentucky, op een plein waar in het verleden slaven werden verkocht. De gemeente is van plan het neer te halen en te verplaatsen.