‘Appongeluk’ is het woord van 2017
• 19-12-2017
• leestijd 2 minuten
Van Dale maakte dinsdagochtend het woord van het jaar bekend. Dit jaar heeft het woord ‘appongeluk’ gewonnen, het eindigde nog voor ‘fipronilei’, ‘regenboogtaal’ en ‘metoo-verhaal’. Hopelijk hoeven we het woord ‘appongeluk’ steeds minder te gebruiken.
De definitie van ‘appongeluk’ is ‘ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was’. In België won het woord 'koesterkoffer' wat een koffer is voor een gezin met herinneringen aan een overleden kind.
Beide woorden betreffen een droevige zaak. Appongelukken zijn een groeiend probleem. Ongeveer een kwart van alle verkeersdoden zijn het gevolg van appongelukken. Kwalijk, vindt de
Tweede Kamer
en oud-verkeersofficier
Koos Spee
. Zij pleiten voor het bestraffen van telefoongebruik in de auto als misdrijf, nu wordt het nog bestraft als een overtreding.
Niet alleen 'appen' is het probleem, het smartphonegebruik in de het algemeen levert gevaarlijke situaties op. Een schrijnend voorbeeld hiervan was het ongeluk van de 21-jarige Yannick Frijns. In maart vorig jaar overleed zij, de vrouw die haar aanreed kreeg 120 uur werkstraf en een jaar rij-ontzegging. Dit vond de vader van Yannick te weinig, vorige maand
spraken we met hem
over de uitspraak.
Hoewel automobilisten de meeste schade kunnen aanrichten, gebeuren er ook ongelukken met fietsers die bezig zijn op hun smartphone. Zo is in 2015
Tommy-Boy (13)
overleden toen hij werd aangereden terwijl hij bezig was met de muziek op zijn smartphone. Ook zijn ouders pleiten tegen het gebruik van smartphones in het verkeer. Eerder vroegen wij onze bezoekers of zij vonden dat smartphonegebruik verboden moet worden op de fiets, ruim 90 procent was voor een verbod.
Door de verkiezing van het woord van het jaar zijn de zorgen over smartphonegebruik duidelijk geworden. Hopelijk worden deze zorgen omgezet in concrete plannen waardoor het smartphonegebruik in het verkeer kunnen terugdringen.
Klik hier voor onze nieuwspagina.