PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Voorkomen van appen achter het stuur moet een prioriteit worden
De vrouw die vorig jaar maart de 21-jarige Yannick Frijns doodreed heeft 120 uur taakstraf en een jaar rijontzegging gekregen, dit is minder dan de geëiste zes maanden celstraf. Er is namelijk niet bewezen dat de vrouw zat te ‘appen’ achter het stuur. Vader Frank Frijns reageert op de uitspaak.
97 seconden
Er zou 97 seconden hebben gezeten tussen het verzenden van het laatste bericht en het bellen van het alarmnummer. De vrouw beweert het laatste bericht te hebben verstuurd toen ze stilstond bij een boerderij, een reconstructie heeft bevestigd dat dit mogelijk was. Frijns heeft een aantal aanmerkingen op de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. 'Uit onderzoek blijkt dat er niet is geremd of is uitgeweken, dat doet ons vermoeden dat zij met andere dingen bezig was.' Ook de telefoon is te laat onderzocht, volgens Frijns, waardoor bepaalde informatie al niet meer te achterhalen was.
Misdrijf, geen overtreding
Deze straf past bij een overtreding, maar de nabestaanden hadden gehoopt dat de rechtbank het ongeval als een 'misdrijf' had bestraft. 'Geen enkele straf is in dit geval passend, maar we hadden gehoopt dat de rechter een signaal zou afgeven dat bepaald gedrag niet passend is op de weg.” Bewustwording van de risico’s van telefoongebruik op de weg moet doordringen tot de hele samenleving en dit vonnis was daar een kans voor, aldus Frijns.
Pakkans
Oud-verkeersofficier van justitie
Koos Spee
is het eens met Frijns. Gedragsverandering in een samenleving is lastig. Hij legt een verband met rijden onder invloed. Een deel van het probleem is de subjectieve pakkans, 'mensen doen het gewoon, omdat ze weten dat ze niet gepakt worden. De politie moet een eenheid hebben die zich uitsluitend met verkeer bezighoudt, het liefst onopvallend. Mensen hebben dan het idee dat ze altijd gepakt kunnen worden.'
Petitie
De nabestaanden van Yannick Frijns zijn
een petitie
gestart om het voorkomen van het gebruik van de telefoon achter het stuur tot een prioriteit van de politiek en de overheid te maken. Spee spreekt ook over een wetsartikel dat dateert uit 2002, hij vindt dat dit ook moet worden herzien om aan te sluiten op de hedendaagse technische ontwikkelingen. Ook de handhaving moet strenger. Telefoongebruik achter het stuur moet als een 'hufterfeit' gezien moet worden. 'Niet een girootje van 240 euro, maar na de eerste keer overtreden registreren die hufter en de tweede keer het rijbewijs de kast in.'
Eerder verscheen er op onze site ook al
een artikel
waarin wordt gepleit om smartphonegebruik in de auto te bestraffen met een celstraf. Uit die poll blijkt dat ruim tweederde van de deelnemers dit een goed idee vindt.