Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Amsterdam is een van de lhbt-vriendelijkste steden. Maar al dat recente homogeweld dan?

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
homo
In april werd een protestmars gelopen tegen een incident van homogeweld in Arnhem. De protestmars werd gelopen in Amsterdam, ooit ‘the gay capital of the world’. Daar werd een jaar eerder een homo-echtpaar ernstig mishandeld voor Centraal Station. Een maand na de protestmars werd opnieuw een homostel mishandeld. En een week geleden was het weer raak. Des te opmerkelijker is de verkiezing van Amsterdam als ‘op één na meest lhbt-vriendelijke stad ter wereld’.  
Deze nominatie is afkomstig van Nestpick, een intermediair platform dat kamers en woningen verhuurt. Het bedrijf is van twee jonge ondernemers, de Duitse Fabian Dudek en de Nederlandse Peter Hofman. Honderd steden zijn gerangschikt .
1. Madrid, Spanje
2. Amsterdam, Nederland
3. Toronto, Canada
4. Tel Aviv, Israël
5. Londen, Engeland
Ruim 2500 inwoners per stad werden via polls bevraagd over ervaringen in de plaatselijke date-scene, in het nachtleven en over de openheid van stadsbewoners. Daarnaast kregen de 100 steden een score gebaseerd op de rechten van lhbti’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseks) in het land, en werden beschikbare politie-rapporten geraadpleegd over criminaliteit tegen lhbti’s.
Nu is juist dat laatste cijfer zo'n onbetrouwbare graadmeter, bleek wel tijdens een gesprek in onze uitzending in april, gewijd aan de zaak in Arnhem.

De cijfers

In 2009 steeg het aantal aangifte van homogeweld van 428 naar 1574 in 2015. Volgens Roze in Blauw, het aanspreekpunt van lhbti’s van de Amsterdamse politie, is dat mede te wijten aan de toenemende aangiftebereidheid. “In de tussentijd is het echt niet veel gevaarlijker geworden.”
Vorig jaar zei bijna 25 procent een groep ondervraagde homoseksuele mannen in Amsterdam zich weleens gediscrimineerd heeft gevoeld. 6 procent is weleens slachtoffer geweest van geweld. 25 procent van hen voelt zich soms onveilig in zijn stad.

‘Vieze homo’

“Het neemt hand over hand toe. Je mag zelfs niet meer kijken," zei fotograaf Erwin Olaf, aangedaan door het geweld in Arnhem, in die uitzending in april. "Ik ben het afgelopen jaar drie keer op de fiets out of the blue uitgescholden voor vieze homo of ouwe homo. Ik hoef niet eens meer hand-in-hand te lopen. Wat al totaal onmogelijk is.” 
Ellie Lust, politiewoordvoerder in Amsterdam, zei over de beschikbare cijfers, waar ook de rangschikking van Nestpick op gebaseerd zal zijn: “Wat we weten is, dat er een toename is van het aantal gemelde incidenten. Het blijft lastig dat we niet weten wat er niet gemeld wordt.”
Nog een kanttekening bij de ranglijst: ook in Madrid neemt het aantal incidenten van homogeweld toe . Eén of twee geweldsincidenten per dag, registreerde de politie. Hoeveel incidenten er niet gemeld werden, dat blijft gissen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.