Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Amnesty: apartheidsregime in Myanmar

  •  
21-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Rohingya_displaced_Muslims_02
Amnesty International deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar de crisis in Myanmar die de bevolkingsgroep Rohingya treft. De resultaten van het onderzoek Caged without a roof liegen er niet om: de groep wordt al jaren beperkt in haar bewegingsvrijheid, heeft beperkte toegang tot zorg en onderwijs, en recent zijn dorpen platgebrand, mensen vermoord en zijn er ruim 600.000 moslims gevlucht naar buurlanden.
Rohingya trapped in open-air prison of apartheid @AJEnglish https://t.co/gcwyT1WqxS door Amnesty's @Lauraehaigh
De Rohingya zijn een soennitische moslimminderheid die in de deelstaat Rakhine woont. De groep heeft in Myanmar geen staatsburgerschap meer sinds 1982. Feitelijk zijn ze een illegale minderheid die niet kan werken, studeren of reizen, geen paspoort heeft en waar de boeddhistische meerderheid van de bevolking op neerkijkt. Eerder  schreven we al over hoe de Rohingya verdreven en vermoord worden door het leger van Myanmar.
Zo publiceerde Humans Rights Watch een rapport waarin het optreden van het regeringsleger een "schoolvoorbeeld van etnische zuivering" werd genoemd. Dat werd ontkend door Aung San Suu Kyi, de premier van Myanmar en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, die tevens een voorstel van de Verenigde Naties om waarnemers toe te laten afwees .

Inperking grondrechten

In 2012 was er een geweldsuitbarsting tussen de moslims en de boeddhisten. Sindsdien neemt de onderdrukking, die volgens Amnesty alle kenmerken van een apartheidsbeleid heeft, alleen maar toe. Zo krijgen moslims in beperkte mate toegang tot het ziekenhuis. Daar moeten ze dan wel eerst regeringstoestemming voor hebben, onder politiebegeleiding naartoe reizen en worden ze op een afgesloten afdeling onder bewaking geplaatst. Ook mogen de Rohingya sinds 2012 niet meer naar gemengde scholen en weigeren overheidsdocenten af te reizen naar de deelstaat Rakhine.
Ook heersen er voedseltekorten in de regio, die samen met de beperkte reismogelijkheden tot gevolg hebben dat veel Rohingya ondervoed zijn. Hulporganisaties worden heel beperkt toegelaten in het gebied. Sinds 2016 is het onmogelijk om Rohingya-baby's op te laten nemen in het bevolkingsregister, waardoor het voor gevluchte Rohingya steeds moeilijker wordt terug te keren naar hun geboortegrond.

"Dit systeem lijkt gemaakt te zijn om de levens van de Rohingya zo hopeloos en vernederend mogelijk te maken," legt onderzoeker Anna Neistat uit, "en de wrede campagne van etnische zuivering door de veiligheidstroepen van de afgelopen drie maanden is een extreme uitwas hiervan".

Misdaad tegen de menselijkheid

Volgens Amnesty valt de systematische onderdrukking van de Rohingya onder de definitie van apartheid: " verschillende handelingen die gericht zijn op instandhouding van een geïnstitutionaliseerd systeem van systematische onderdrukking en overheersing van de ene raciale groep over de andere raciale groep". Wettelijk gezien, is de conclusie van Amnesty, is deze misdaad tegen de menselijkheid iets waar de regering van Myanmar verplicht tegen op moet treden en moet zorgen dat verantwoordelijken gestraft worden.
Op het nieuwe rapport is nog niet gereageerd door Aung San Suu Kyi. Wel heeft zij verklaard met buurland Bangladesh in gesprek te gaan over een veilige terugkeer van de vluchtelingen. Amnesty vreest echter dat door de stateloosheid van de moslims deze terugkeer heel moeilijk gaat worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.