Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Moord op advocaat kroongetuige Nabil B. 'Aanslag op de rechtsstaat'

  •  
18-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Aanslag advocaat Wiersum Amsterdam
Advocaat Derk Wiersum (44) is woensdagochtend doodgeschoten in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij, de spil in het Marengo-proces waarin justitie topcrimineel Ridouan Taghi en zijn handlanger Saïd Razzouki in verband brengt met meerdere liquidaties.
De verdachte is te voet gevlucht en volgens de politie tussen de 16 en 20 jaar oud. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt tegenover het ANP dat hij niet zal rusten voordat de dader van de liquidatie is gepakt. "Met deze brute moord is een nieuwe grens overschreden."

In maart 2018 werd Nabil B. door justitie gepresenteerd als belangrijke kroongetuige. Een week later werd zijn broer vermoord in Amsterdam-Noord. 

'Niet eerder vertoonde aanval op advocatuur'

"Dit is een bevestiging dat we in een narcostaat leven. Het is een keiharde aanval op de rechtsstaat. Het is belangrijk dat we met de politie schouder aan schouder staan met de advocatuur waar dit nieuws keihard is binnengekomen. Mijn appèl is om hier een publiek debat over te voeren", zegt Jan Struijs van de politievakbond NPB.

Ook politiek Den Haag reageerde vandaag op de moord op advocaat Wiersum. Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige ‘zeer verontrustend’. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, spreekt van een 'niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtsstaat aantast.’ De moord leidt volgens haar tot angst en onrust onder advocaten.

Het Openbaar Ministerie spreekt van een aanslag op de rechtsstaat. Ook de advocatuur reageert geschokt.

De zaak heeft de hoogste prioriteit, zegt Halsema. De burgemeester, de politiecommissaris en de hoofdofficier van justitie komen nog vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken.


Geen beveiliging

Rechtbankjournalist Chris Klomp meldt dat Derk Wiersum al langer werd bedreigd en geen vertrouwen had in politie en justitie. Hij zou met collega's hebben gesproken over beveiliging. Volgens De Telegraaf werd Wiersum niet beveiligd door justitie. De krant schrijft op basis van bronnen uit zijn omgeving dat er alleen enkele technische beveiligingsmaatregelen waren genomen in en rond de woning van de advocaat. 

Derk Wiersum (44)

Derk Wiersum studeerde Nederlands recht, hoofdrichting Strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2003 werd hij beëdigd als advocaat. Sindsdien werkte hij bij verschillende kantoren, steeds in het strafrecht. In het hele land stond hij cliënten bij in allerlei soorten strafzaken.

Hij was lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken en daarnaast was hij penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden en als advocaat werkzaam voor de stichting Dutch&Detained, die onafhankelijk juridisch advies verleent aan Nederlanders die in het buitenland vastzitten. Wiersum laat twee kinderen achter.


Derk Wiersum

© Wiersum.org

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid leidt een justitieel team dat is opgericht na de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Het team, dat onder regie staat van de NCTV, bevat vertegenwoordigers van OM en politie. "Dit team heeft bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus de minister, die ook spreekt van een aanslag op de rechtsstaat.


Hoe nu verder?

Volgens, Simeon Burmeister, waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, zal het 'heel lastig' worden om een nieuwe advocaat voor kroongetuige Nabil B. te vinden. Burmeister tegenover de NOS: "Dan merk je dat het systeem van bedreiging dus werkt. We zullen daar een oplossing voor moeten vinden."

In de Amsterdamse rechtbank is in een speciale zaal een bijeenkomst geweest om stil te staan bij de dood van Derk Wiersum. Onder andere burgemeester Halsema, medewerkers van de rechtbank, de politie, advocaten en de president van de rechtbank waren daarbij aanwezig. Het was zo druk dat lang niet alle advocaten erbij aanwezig konden zijn.

De Amsterdamse gemeenteraad wil op korte termijn vergaderen over de moord op Wiersum. Volgens de raadsleden is met de liquidatie van de advocaat 'een gruwelijke grens is overschreden.'

Namens de voltallige Tweede Kamer heeft Chris van Dam een debat over veiligheid van kroongetuigen aangevraagd: 
"Er ging een rilling over mijn lijf toen ik dit hoorde. Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Dit debat moeten we voeren als er meer bekend is over het onderzoek. Dit moet geen kwestie van maanden zijn," zei de CDA'er.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.