PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Adam (41) was Amerikaan en werd toen plots gedeporteerd naar Zuid-Korea
In 1979 wordt een driejarig Koreaans jongetje geadopteerd door een Amerikaanse pleeggezin. Hij krijgt de naam Adam Crapser.
Adam wordt na zes jaar verlaten door zijn pleegouders, komt in aanraking met justitie maar daarna ontmoet hij zijn vrouw, opent hij een kapperszaak en krijgt hij drie kinderen. Dan - hij is inmiddels 41 - krijgt hij te horen dat hij wordt gedeporteerd naar Zuid-Korea, een land dat hij niet kent en waar hij de voertaal niet machtig is.
Het verhaal van Adam Crasper is een treurig verhaal. Het Amerikaanse medium
Vice
maakte een portret van Crasper, dat we iedereen van harte kunnen aanbevelen.
Zijn onvrijwillige deportatie blijkt alles te maken te hebben met een onafgeronde adoptieprocedure. Toen Adam een verblijfsgunning aanvroeg, kwam hij op de radar te staan van de autoriteiten. Er werd een onderzoek naar hem ingesteld, waaruit rolde dat hij een veroordeeld crimineel is en een ongedocumenteerd immigrant en dus moet worden uitgezet. Een pleitbezorger van immigranten in Amerika vertelt
Vice
dat, nu Trump president is: “
Our fear is that it’s gonna get worse
.” De afgelopen zijn er dertig Zuid-Koreanen in soortgelijke situaties uitgezet,
schatThe New York Times
.
Drie maanden na zijn deportatie zoekt
Vice
Adam op in zijn nieuwe thuis: de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij skypet 's middags met zijn dochtertje voordat zij naar bed gaat. Hij is werkloos, aangewezen op een Koreaans taalgidsje en verdwaalt vaak waardoor hij soms maar binnen in zijn appartement blijft. “
I think about killing myself every single day
.”
De documentaire eindigt met een positieve noot: Adam wil een kapperszaak openen in Seoul, waar ook Amerikaanse expats wonen. Maar zijn uitzetting lijkt : “
I have always felt like an American, but never got the foot between the door
.”